Sobota 22. září. Svátek má Darina.

ZONKY získalo od České národní banky licenci k poskytování úvěrů

BankyInvestice 23.05.2018 | 14:25 0 Komentářů

V úterý 15. 5. 2018 získalo Zonky licenci nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru. Splnilo včas všechny zákonné podmínky pro přechod z režimu volné živnosti na plně licencovanou činnost.

Zákon o spotřebitelském úvěru z roku 2016 s cílem vyčistit trh s půjčkami totiž stanovil, že k poskytování spotřebitelského úvěru je nutná licence od ČNB. Přechodné období končící 1. 6. 2018, které měly subjekty poskytující spotřebitelské úvěry před 1. 12. 2016 na získání potřebného povolení, bylo velmi dlouhé. ČNB ale nakonec z důvodu vysokého počtu žádostí a administrativně náročného správního řízení většinu dosud vydaných licencí vydávala až od dubna 2018.

ČNB jsme museli prokázat splnění řady požadavků od minimální výše kapitálu, přes důvěryhodnost a odbornou způsobilost až k pravidlům jednání se zákazníky. Zonky tím úspěšně složilo “státnici” u ČNB. Pro naše klienty se tím ale nic nemění. Zonky pro ně zůstává partnerem, kterého zajímá konkrétně jejich příběh a který jim dokáže nabídnout výhodnější a férovější půjčky než v bance,” říká Pavel Novák, ředitel služby Zonky. „Správní řízení trvalo 442 dnů a ČNB jsme předložili 148 dokumentů, které popisovaly Zonky, jeho procesy, pravidla a organizaci od “Z” do “Y”,“ doplňuje Pavla právník služby Zonky, Roman Loučka.

Pro Zonky tímto ovšem intenzivní komunikace s ČNB nekončí. Stávající oprávnění k poskytování platebních služeb chce rozšiřovat v rámci žádosti o licenci platební instituce, která bude s ČNB diskutována v druhé polovině roku 2018.