CZK/€ 25.425 -0,14%

CZK/£ 29.689 -0,34%

CZK/CHF 26.703 -0,46%

30. 11. 2023

Za každé dvě platby kartou nový strom. Mastercard a KB SmartPay podpoří obnovu lesů

Čím více plateb kartami, tím více zeleně. S touto vizí spojila technologická společnost Mastercard síly s provozovatelem terminálů a platebních bran KB SmartPay. Jejich společným cílem je podpořit výsadbu 100 000 stromů v nejohroženějších částech planety. Do projektu je zapojených deset tisíc obchodníků, kteří využívají platební terminály KB SmartPay. Ti označili svá prodejní místa logem Platit & Zasadit, stačí u nich zaplatit kartou Mastercard a za každé dvě transakce bude vysazen vždy jeden strom. Společná výzva platí do konce roku 2023.

„Ochrana planety je jedním ze základních pilířů společnosti Mastercard. I proto dlouhodobě usilujeme o obnovu světových lesů a v rámci platformy Priceless Planet Coalition jsme se zavázali zasadit se o výsadbu 100 milionů stromů do konce roku 2025. Velmi proto vítám zapojení předního tuzemského provozovatele platebních terminálů a bran KB SmartPay k této iniciativě,“ říká Damian Zielinski, generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

KB SmartPay oslovila deset tisíc svých zákazníků ze segmentů maloobchodu, restaurací a služeb s výzvou, aby se v rámci této aktivity přidali k ochraně klimatu. „V KB SmartPay jsme hrdí, že se můžeme zapojit do tak významného projektu, jako je obnova lesů ve spolupráci s Mastercard. Udržitelnost je pro nás klíčovou hodnotou a tato iniciativa nám umožňuje nejen podpořit ekologickou udržitelnost, ale také nabídnout našim obchodníkům a jejich zákazníkům možnost přispět k ochraně životního prostředí přímo prostřednictvím jejich každodenních transakcí,“ říká Jitka Palatová, generální ředitelka KB SmartPay, a dodává: „Naše angažmá v projektu Pay & Grow je příkladem našeho závazku k udržitelnosti. Je to jednoduchý, ale velmi efektivní způsob, jak podporovat zdraví naší planety. Věříme, že společně dokážeme udělat velký posun a přispět k budování zelenější a udržitelnější budoucnosti.“

Do projektu Platit & Zasadit se zapojili obchodníci z nejrůznějších odvětví, například řetězec s potřebami pro zahradu Mountfield, obchod s kancelářským zbožím Poprokan, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Univerzita Pardubice nebo Ústřední vojenská nemocnice v Praze.

Aktivita Mastercard a KB SmartPay je součástí globálního projektu Priceless Planet Coalition, jehož cílem je bránit globálnímu oteplování a pomoci planetě obnovit její rovnováhu. Priceless Planet Coalition má přinést do roku 2025 sto milionů nových stromů v nejvíce ohrožených místech na Zemi.

Lesní porosty sehrávají v regulaci světových cyklů kyslíku a oxidu uhličitého zásadní roli. Kromě toho výměnou vody a energie s atmosférou významně ovlivňují místní a regionální klima. Odhaduje se, že světové lesy jsou zdrojem zhruba poloviny objemu kyslíku potřebného k životu lidí a živočichů.