CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

28. 02. 2019

Výnos investičních vín společnosti Wine Management SICAV dosáhl 5,6 % p.a.

Portfolio investičního fondu Wine Management SICAV a.s., které čítá na 15 800 investičních lahví, dosáhlo ve 4. kvartálu roku 2018 výnosu 5,6 % p.a. Hodnota aktiv fondu k 31. 12. 2018 je 101 milionů Kč a v horizontu 5 let je v plánu koupě vinařství na Moravě. Fond, který v loňském roce založili Martin Nejedlý a Martin Kovář, plánuje v blízké době rozšíření i o stařené destiláty. Bude se jednat zejména o japonské a skotské whisky.

Investiční fond dosáhl v minulém kvartálu výnosu 5,6 % p.a., čímž naplňuje cíle své dlouhodobé strategie výnosu 4 až 10 % p.a. Úspěch filosofie Wine Management SICAV je postaven na potvrzené správně nastavené strategii sázející na další růst cen burgundských vín. Wine Management SICAV je fond kvalifikovaných investorů s licencí od České národní banky.

Cena vína se může zvýšit hned po jeho uvedení na trh, a to zejména při vyšším než očekávaném skóre od významného kritika. Pak se zpravidla cena na několik let ustálí a začne se zvyšovat po uplynutí 6 až 8 let, kdy se víno začíná více odpíjet, zařadí se na vinné lístky michelinských restaurací a stává se tak vzácnějším. Z toho důvodu je doporučená minimální doba investice 10 let, ideálně pak 15 let.

„Víno není pouze vášeň, ale také obchodní artikl. Kromě vín a whisky má náš fond v plánu investovat v následujících 5 letech i do vlastní moravské vinice, která by pak sloužila i jako místo setkání pro investory fondu,“ říká Martin Kovář, majitel investičního fondu Wine Management SICAV a.s.

Investiční vína nejčastěji pocházejí z francouzských a italských vinic. Nejvýznamnější oblastí investičních vín je Bordeaux, které díky jedinečnému terroiru produkuje vysoce kvalitní vína. Mezi další zásadní oblasti patří Burgundsko, Champagne, Toskánsko, Piemont, Napa a Rhona. Wine Management SICAV nově vidí potenciál v nárůstu cen u těch nejlepších německých ryzlinků, které začínají stát zlomek ceny srovnatelných burgundských vín.

Investiční fond Wine Management SICAV se orientuje i na regiony investiční whisky, do které se chystá investovat v brzké době. Investiční whisky nejčastěji pochází ze známých oblastí Skotska a Japonska, jako jsou ostrov Islay nebo oblast Speyside a regiony Čičibu (Chichibu) či Joiči (Yoichi). Whisky se zde často vyrábí pouze v limitovaném množství a zájem o její nákup je vysoký, díky čemuž roste i její cena. „Dlouhodobě cena whisky i jedinečných vín znatelně roste. V investičním fondu Wine Management dohlížíme na nákup perspektivních lahví, jejichž výnosy jsou zřejmé,“ říká Václav Rout, znalec investiční whisky.

Více informací o investičním fondu a možnosti investice do vín a destilátů najdete na www.winemanagement.cz.

Tisková zpráva Wine Management