CZK/€ 24.660 +0,10%

CZK/£ 27.628 +0,20%

CZK/CHF 25.946 +0,64%

03. 07. 2014

V Česku skončila další kampelička. Likvidátor a ČNB minimalizují škody. Věřitelé o své peníze nepřijdou

Prvním úkolem likvidátora je sestavit zahajovací likvidační účetní rozvahu a soupis jmění, tedy zjistit majetkový stav záložny. „Protože rozhodnutí České národní banky o odebrání licence koncem června tohoto roku nabylo právní moci, musí záložna zahájit kroky vedoucí k úhradě svých závazků vůči všem věřitelům. Do procesu likvidace bude též zahrnut Fond pojištění vkladů, který bude vyplácet pojištěné vklady ze zákona. Limit činí sto tisíc eur. Je tedy velice pravděpodobné, že drtivá většina vkladatelů bude odškodněna v celé výši svého vkladu, přičemž do doby, než bude realizováno plnění ze strany Fondu pojištění vkladů, nebude realizován běžný platební styk,“ uvedl právní zástupce likvidátora Jiří Hartmann z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Kampelička se ocitla v problémech již na jaře loňského roku. Česká národní banka následně zahájila správní řízení a omezila činnost záložny. Správní řízení pak vyústilo odebráním licence, čímž se Česká národní banka snaží zabránit veškerému nelegálnímu nebo protiprávnímu konání WPB Capital. Podle centrální banky družstvo totiž poskytovalo účelově založeným obchodním společnostem úvěry v řádu desítek milionů korun a nabývalo nedovolených typů cenných papírů.

„WPB Capital už od loňského května nesměla na základě předběžného opatření centrální banky přijímat nové vklady a poskytovat nové úvěry. Současným členům doporučuji, aby si zřídili nové účty u jiných finančních institucí. Klienti, kteří mají podepsanou úvěrovou smlouvu, musí i nadále úvěr splácet dle splátkového kalendáře. V případě neuhrazení celé výše splátek nebo jejich úplného nehrazení bude spořitelní družstvo pohledávky vymáhat soudní cestou,“ konstatoval právník Jiří Švihla, likvidátor WPB Capital.