Pondělí 27. září. Svátek má Jonáš.

Trumpovo vítězství je pro diamantový i šperkařský průmysl pozitivním signálem

Investice 14.11.2016 | 16:17 0 Komentářů

Diamantový i šperkařský průmysl bude z nových poměrů, které přinese vítězství Donalda Trumpa, profitovat. Na jednu stranu bychom se měli díky snižování daní a zvýšení domácí zaměstnanosti dočkat růstu disponibilního příjmu střední třídy i zvýšení počtu bohatších spotřebitelů, na straně druhé bude globální nejistota zvyšovat poptávku po investičních diamantech jako uchovateli hodnoty.

Po sečtení hlasů z prezidentských voleb mnoho ekonomů publikovalo své vize trhů po nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu. Jedním z nich byl i Martin Rapaport, prezident Rapaport Group, která se věnuje mezinárodnímu diamantovému trhu. Níže jsou jeho hlavní myšlenky a predikce trhu s diamanty a šperky v USA. Tento trh je natolik významný, že v mnohém ovlivňuje celosvětový trh a zvláště trhy, které jsou na americký přímo navázány, tedy hlavně Evropu.

Hlavní myšlenkou Martina Rapaporta je, že USA bezesporu čekají velké změny a že vykročily vstříc jiným hodnotám a prioritám, než prosazoval demokrat Barak Obama. Tato nová orientace bude mít vliv nejen na politická rozhodnutí, ale též na sociální a ekonomické podmínky. Trumpovo vítězství znamená hlas “angry majority” toužící po změně. Očekává se, že americký obchod a zahraniční politika začne více upřednostňovat domácí hráče před globálními partnery. Trump zamýšlí vytvořit nové pracovní  příležitosti pro Američany tím, že sníží daně, zvýší domácí zaměstnanost a přivede nové investice do lokálního podnikání. To vše by mělo nastartovat růst domácího produktu.

Co to znamená pro trh s diamanty, šperky a luxusním zbožím v USA? Jaké to s sebou nese příležitosti a jaká ohrožení? V první řadě budeme svědky velké bouře a výkyvů trhů v důsledku bezprecedentní ekonomické nejistoty. Tento fakt je však pro diamantový průmysl jednoznačně příznivý. “Ihned po oznámení Trumpova vítězství poklesly dramaticky akciové trhy, cena zlata a bitcoinu, tedy alternativních investičních nástrojů, šla výrazně nahoru a dá se očekávat i pozitivní vývoj veškerého těžební průmyslu a obchodu s komoditami, které mají strategický dopad,” říká Luboš Říha, prezident DIC, a dodává: “Od začátku roku 2015 díky různým prvkům nestability cena zlata překročila dokonce hodnotu 1300 USD/oz a vždy na takovýto nárůst reaguje i cena a zájem o diamanty. Jsem tedy přesvědčený, že globální ekonomická nejistota, která nyní ovládne investiční trhy, zvýší zájem o investiční diamanty jako uchovatele hodnoty.”

Pokud se opravdu podaří zvýšit disponibilní příjem obyvatel USA a nové příležitosti v ekonomice vytvoří větší a ekonomicky silnější střední třídu, pak tyto politické změny trhu s diamanty a šperky jednoznačně hrají do karet. Shrneme-li, pak současná situace by pro obě oblasti diamantového průmyslu (investice i šperky) měla vyznít jednoznačně pozitivně, ale v dnešním turbulentním prostředí s velkou dávkou nejistoty není nikdy nic jisté. Naštěstí z historie víme, že mnoho turbulentních období lidstvo přestálo a s nimi i diamanty bez ztráty své hodnoty.

Tisková zpráva: DIC