Neděle 13. června. Svátek má Antonín.

Trhy v regionu čekají na páteční údaje o HDP

Investice 11.05.2016 | 20:29 0 Komentářů

Koruna dnes pokračuje v trendu započatým v pondělí a kurz vůči euru se pohybuje v intervalu 27,02 – 27,03 CZK/EUR. Pokud kurz včera nereagoval na nad očekávání vyšší inflaci, a to jak ze strany trhu, tak i ČNB, tak pak se dnes nedalo čekat nic jiného. Data z ekonomiky nebyla zveřejněna žádná a mediální karanténa členů bankovní rady ČNB bude trvat ještě do zveřejnění Zprávy o inflaci v pátek ráno.

Ostatní regionální měny shodně ztrácejí. Polský zlotý poklesl o pouze o 0,1 %, i přestože se jeden člen z výboru pro měnovou politiku vyjadřoval k případnému uvolnění měnové politiky. L. Hardt totiž sice potvrdil, že v současné době je měnový výbor za jedno ve stabilitě sazeb, ale pokud by byla do budoucna změna potřeba, tak by on upřednostnil jeden velký krok než nějakou sérii postupného snižování. Otázkou do budoucna pro Hardta a případně další členy měnového výboru, kteří by uvažovali jako je, jak velký by ten krok musel být, když meziroční změna cenové hladiny byla v dubnu na úrovni –1,1 % a inflační cíl centrální banky je ve výši 2,5 % +/- 1 pb.

Maďarský forint dnes ztratil 0,2 %, když zveřejněný záznam z posledního zasedání maďarské centrální banky z 26. dubna na trhu nevyvolal velkou pozornost. Další zasedání je na pořadu 24. května, kde by případně mohlo dojít k dalšímu snižování základních sazeb, jak o tom jsou přesvědčeni účastníci trhu. Sama centrální banka toto totiž včera signalizovala ústy viceguvernéra MNB Marton Nagy.

Regionální trhy budou i zítra čekat na páteční údaje o vývoj HDP za první čtvrtletí roku v Polsku, Maďarsku a Slovensku.

Česká swapová křivka dnes zvýšila svůj sklo, když vzrostla o 1 bb na svém dlouhém konci.

DAVID KOCOUREK, ekonom Komerční banky