Čtvrtek 27. června. Svátek má Ladislav.

Téměř 4,6 milionu občanů ČR je penzijně připojištěno

Penze 20.02.2012 | 15:34 0 Komentářů

Z pravidelného šetření Asociace penzijních fondů ČR (APF ČR) vyplynulo, že základní ekonomické ukazatele v oblasti penzijního připojištění za  loňský rok zaznamenaly opětovný nárůst klientů i spravovaného majetku; potvrdily stabilitu systému a odpovědnost občanů ČR za finanční prostředky pro svůj důchodový věk,“ uvedl k přehledu aktuálních dat prezident Asociace penzijních fondů ČR Jiří Rusnok.

K  31.12. 2011 vykázaly penzijní fondy 4 599 209 miliony účastníků. Je to o 3.867 více než k  31.12.2010, kdy bylo v sektoru evidováno 4 595 342 účastníků. Jedná se mírný nárůst a byl dosažen zejména díky pozitivnímu vývoji ve čtvrtém čtvrtletí 2011.

Míra zapojení obyvatelstva v penzijním připojištění převyšuje 70 % ekonomicky aktivních obyvatel v ČR. Rovněž prostředky evidované ve prospěch účastníků zaznamenávají stálý nárůst. K 31.12.2010  bylo na účtech účastníků přes 216 miliard Kč. K 31.12.2011 činil tento údaj 232 miliardy Kč. Celoroční nárůst představoval 16 miliard Kč a průměrný měsíční nárůst v roce 2011 činil 1,3 miliardy Kč.

Zisk penzijních fondů byl k  31.12. 2011 vykázán ve výši  4,55 miliardy Kč.  Koresponduje s hodnotou dosaženou ke stejnému datu  roku 2010 ( 4,57 miliardy Kč).

Na konzervativní investiční politice penzijních fondů se ani za poslední čtvrtletí loňského roku nic nezměnilo. Toto nastavení je výsledkem stávající legislativy, která požaduje po správcích penzijních fondů garantovat kladný výnos s ročním horizontem investování. Nejvíce prostředků účastníků bylo umístěno v dluhopisech 86,7 %  (konec roku 2010 – 84 %). Na  termínovaných vkladech a účtech bylo 7,8 % spravovaných prostředků (k 31.12. 2010 to bylo 7,6% ), do akcií směřovalo  jen 0,4 %.  (konec roku  2010 – 0,8 % ).