Středa 20. ledna. Svátek má Ilona.

Švýcarská finanční skupina Swiss Life působící i v České republice zvýšila svůj čistý zisk o 5 % na 926 milionů CHF

Investice 06.03.2017 | 11:36 0 Komentářů

Patrick Frost, generální ředitel skupiny Swiss Life: „Výsledky za rok 2016 jsou opět potěšující. Náš silný provozní výkon dokazuje, že zvyšujeme ziskovost i v náročném prostředí a plníme plány v rámci celoskupinového strategického programu „Swiss Life 2018“. Investice do rozvoje se vyplácí.“

Skupina Swiss Life zvýšila svůj čistý zisk z 878 milionů CHF na 926 milionů CHF (meziroční nárůst o 5 %). Provozní zisk vzrostl o 5 % na 1,402 miliardy CHF. Pobočka Swiss Life Švýcarsko zvýšila svůj provozní zisk o 7 % na 812 milionů CHF. Ve Francii skupina Swiss Life zaznamenala zvýšení výsledku o 2 % na 224 milionů EUR. Pobočka skupiny Swiss Life v Německu přispěla k celkovému výsledku částkou 115 milionů EUR (pokles o 5 %). Swiss Life International, do které patří také česká Swiss Life Select, dosáhla zisku ve výši 41 milionů EUR (nárůst o 6 %). Společnost Swiss Life Asset Managers přispěla k celkovému výsledku skupiny částkou 243 milionů CHF, což představuje meziroční růst o 8 %.

Významný pokrok v plnění programu „Swiss Life 2018“

Skupina Swiss Life dosáhla pokroku také v plnění cílů v rámci programu „Swiss Life 2018“. Ukazatel efektivnosti skupiny v pojišťovnictví se zlepšil o tři bazické body na 0,58 %. Provozní náklady v pojišťovnictví klesly o 1 % a pojistné rezervy se zvýšily o 3 %. Navzdory dalšímu poklesu úrokových sazeb vzrostla marže u nových obchodů na 2,1 % ve srovnání s úrovní 1,7 % v předchozím roce. Podařilo se to díky disciplinovanému řízení marže a lepšímu, kapitálově efektivnějšímu novému mixu obchodních činností.

Hodnota nových obchodů vzrostla z 268 milionů CHF v roce 2015 na 296 milionů CHF (nárůst o 10 %). Skupina Swiss Life dosáhla v roce 2016 návratnosti vlastního kapitálu ve výši 9,6 % (předchozí rok: 9,7 %) a opět se tak dostala do horní úrovně cílového pásma 8 až 10 %. Vlastní kapitál činil 13,7 miliard CHF (nárůst o 12 %).

Zvýšení dividendy na 11 CHF na akcii

Na výroční valné hromadě, která se bude konat dne 25. dubna 2017, navrhne správní rada zvýšení dividendy na 11 CHF na akcii (2015: 8,50 CHF).

Tisková zpráva Swiss Life