CZK/€ 24.325 +0,04%

CZK/£ 28.213 +0,21%

CZK/CHF 24.601 +0,04%

01. 10. 2018

Strojírenství je ve velmi dobré kondici, ale brzdí jej nedostatek lidí na trhu práce

Strojírenství, především automobilový průmysl, je jedním z hlavních tahounů růstu ekonomiky. Ten ale u nás pomalu naráží na fyzické limity – firmy brzdí především nedostatek pracovních sil. Podle údajů na portálu Profesia.cz počet nabízených míst ve strojírenství letos vzrostl, ale výrazně se snižuje množství zájemců. Co to bude pro strojírenské podniky znamenat do budoucna? Nedostatek zaměstnanců může být jednou z hlavních příčin stagnace oboru, kterou analytici pro další rok předpovídají.

Počet nabídek může letos přesáhnout zatím rekordní rok 2016

Jak vypadá strojírenský obor z pohledu trhu práce? Na Profesia.cz počet nabízených míst narostl, i když se výrazně liší jednotlivá čtvrtletí – v letošním roce byl propad nabídky ve druhém čtvrtletí výraznější než jindy. Pokud ale bude vývoj podobný jako v předcházejících letech, může počet nabídek v letošním roce pokořit dosavadní rekord za rok 2016.

Z regionálního pohledu je v současné době nejvíce nabídek v krajích Jihomoravském a Olomouckém, za nimi následují s podobným podílem nabídek Praha a Středočeský kraj. Nejméně jich je v krajích Karlovarském a Zlínském, zde je ale o nabízená místa největší zájem.

Stejně jako v jiných oborech, i ve strojírenství výrazně klesá počet reakcí potenciálních zaměstnanců. Největší zájem je o pozice montér, strojní zámečník, svářeč nebo programátor CNC strojů, ale i tak je počet reakcí takřka poloviční ve srovnání s rokem 2015.

Průměrná mzda narostla přes 30 000 Kč

Tahounem strojírenské výroby je automobilový průmysl, který zvedá i mzdový průměr – ten podle Platy.cz od roku 2015 narostl o 5 000 Kč, a v současné době je 30 363 Kč. Medián mzdy, tedy středová hodnota, která je lépe vypovídající než průměrný plat, je v oboru strojírenství těsně pod 30 000 Kč. Přehled o mzdách podle regionů je v tabulce – vedou Praha a Plzeňský kraj.

Z pohledu pracovních pozic vedou žebříček inženýrské profese jako strojní, servisní a procesní inženýr, jejichž mzdy se pohybují mezi 39 000 a 40 000 Kč, dále konstruktér či projektant (33–34 000 Kč), nad hranicí 30 000 Kč se dostali i programátoři CNC strojů a technologové.

Porovnání se Slovenskem

V loňském roce mnohé překvapila zpráva, že z pozice automobilové velmoci, kde se vyrábí nejvíce vozidel na hlavu, nás sesadil náš východní soused, tedy Slovensko. Jak vypadá porovnání obou trhů? Soudě podle počtu nabídek roste strojírenství na Slovensku dynamičtěji – jejich počet percentuálně rostl výrazněji již od druhé poloviny roku 2016, na Slovensku ale vycházel z podstatně nižších hodnot.

Postupně se vyrovnává i mzdové ohodnocení zaměstnanců ve strojírenství – zatímco v roce 2016 byla průměrná mzda na Slovensku o 7,1 % nižší, v loňskem roce to bylo o 5,6 % a letos jsou prozatím mzdy v ČR vyšší o 5,3 %.