Pátek 04. prosince. Svátek má Barbora.

Stanovisko ČBA ke Zprávě o finanční stabilitě2011/2012

Jan Matoušek, náměstek výkonného ředitele ČBA, uvádí: „Výsledky testů ČNB potvrzují, že bankovní sektor je silnou stránkou české ekonomiky. Poslední série až extrémně zátěžových testů s velmi nepravděpodobnými scénáři vývoje, zveřejněná ve Zprávě o finanční stabilitě 2011/2012, potvrzuje vysokou stabilitu a odolnost českého bankovního sektoru vůči všem šokům.“

Banky požívají důvěry svých klientů a svými obchodními aktivitami podporují chod ekonomiky a nadále pracují s předpokladem, že se celková atmosféra v ekonomice bude do budoucna spíše zlepšovat, a to i přestože některé statistické údaje o hospodářství z poslední doby zaostaly za očekáváními.

Pokračující problémy v eurozóně samozřejmě sledujeme, ale i v dramatických scénářích český bankovní sektor odolá a bude plnit svou funkci. Expozice českých bank vůči zahraničním mateřským společnostem zůstává v souhrnu nevýrazná a navíc je zřetelné, že si mateřské společnosti velmi váží kvality svého aktiva, které v českých bankách mají.