Sobota 10. dubna. Svátek má Darja.

Společnost Emirates oznámila dopad na HDP České republiky v hodnotě 102 milionů eur

Makro 24.03.2015 | 13:28 0 Komentářů

Emirates, společnost spojující lidi, místa a ekonomiky po celém světě, a Frontier Economics, přední evropská poradenská společnost, dnes zveřejnily výsledky studie zabývající se sociálně-ekonomickým dopadem společnosti Emirates na evropské hospodářství v roce 2013/14. Podle studie patří Česká republika do horní poloviny zemí s nejvíce stimulovanou ekonomikou. (Tisková zpráva: Emirates)

Denní linka Emirates z Prahy do Dubaje byla zahájena v roce 2010, jako svého času jediný přímý let mezi těmito dvěma městy. V roce 2013/14 umožnila společnost Emirates v České republice vznik odhadem 3 240 pracovních míst (přímá, nepřímá a indukovaná pracovní místa), což odpovídá dopadu na HDP v hodnotě 98 milionů eur. Katalytické dopady unikátních spojení společnosti Emirates z České republiky pak podle odhadů přispěly ke vzniku dodatečných 130 pracovních míst, což představuje další 4 miliony eur. Celkový přínos k HDP České republiky tak dosahuje hodnoty 102 milionů eur.

V rámci celé EU* umožnily aktivity  Emirates v roce 2013/14  vznik celkem 85 100 pracovních míst a dalších 41 000 míst bylo vytvořeno nákupem letadel od společnosti Airbus, což odpovídá, dle odhadů, dopadu na HDP Evropské unie v hodnotě 6,8 miliardy eur.

„Emirates je evropskému trhu plně oddaná,“ poznamenal Tim Clark, prezident Emirates Airline, „stimulací poptávky po cestování a nákladní přepravě přispívá Emirates k rozvoji ekonomik v místech, kde působí. Zejména na trzích nedostatečně obsluhovaných jinými leteckými společnostmi.“

Analýza společnosti Frontier, která zahrnuje 28 měst obsluhovaných Emirates v 16 členských státech EU, identifikovala v Evropě celkem 220 unikátních linek obsluhovaných Emirates. Dvacet jedna z nich jsou přímá spojení evropských měst s Dubají a zbývajících 199 tras jsou linky s jedním přestupem v Dubaji.  Při využití jakékoliv jiné letecké společnosti či aliance na těchto trasách je nutné počítat minimálně s jedním přestupem navíc.

České republice nabízí Emirates 13 unikátních spojení s jednou zastávkou v Dubaji, což je pátá nejvyšší hodnota ze všech zemí EU. Bez Emirates by cestující do destinací, jako jsou Seychely, Thajsko nebo dokonce Austrálie a Jižní Afrika, museli využít spojení s alespoň dvěma přestupy.

Při mezinárodních letech z Evropy obvykle pasažéři využívají jedno z velkých evropských letišť. Od začátku svého působení v roce 1987 pomohla společnost Emirates zaplnit tuto mezeru a na základě poptávky postupně navyšovala služby do velkých a středních velkých měst po celé Evropě.

Vzhledem k rozsahu sítě Emirates a očekávanému zdvojnásobení poptávky po letecké dopravě v následujících 5 až 10 letech má Emirates dobrou pozici pro přepravení rostoucího počtu turistů a obchodníků do Evropy a dále přispívat k rozvoji obchodu a investic v regionu.

Pro více informací o ekonomickém dopadu Emirates na země EU prosím navštivte: http://www.emirates.com/english/about/int-and-gov-affairs/publications/economic-impact-studies.aspx

* Hodnota zahrnuje veškerou činnost Emirates a dopad všech 220 unikátních spojení, která nabízí.

Tagy Emirates HDP