CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 01. 2024

0 komentářů

Tři hlavní témata investorů v roce 2024

 

Investoři budou měnit svá portfolia proporčně tomu, jak moc věří, v jaké téma v daném okamžiku. Kdo dokáže správně předvídat přeměny těchto tržních sentimentů, může předvídat i pohyby cen aktiv.

Loading



 

V roce 2023 byla na počátku hlavním tématem vysoce očekávaná ekonomická recese v USA, která ale nenastala. Březen 2023, kdy začaly kolabovat americké regionální banky, měl být oním spouštěčem recese. Ovšem vláda Spojených států ve spolupráci s Federálním rezervním systémem (Fed) zasáhla a natisklo se stovky miliard dolarů na záchranu bankovního sektoru. A úspěšně, krize byla následně odvrácena.

Březen byl také měsícem, kdy si investoři uvědomili, že ekonomika přešlapuje na hraně propasti, a proto většina kapitálu od té doby směřovala do „bezpečí“, neboli největších sedmi obchodovaných společností na trhu. Tato skupina technologických gigantů vytvořila většinu zisků akciových trhů v minulém roce. Ke konci roku 2023 se tato situace zlepšila a přidaly se do růstu i ostatní tituly v reakci na očekávání nižších úrokových sazeb a dříve, než se původně předpokládalo.

1. Téma: Recese

Inflace v posledních měsících je překvapivě umírněná a sleduje zdravý klesající trend (jádrová méně). Americká celková inflace v prosinci činila pouze 3,1 % meziročně a jádrová 4,0 %, beze změny oproti listopadu. To vede v očích investorů k brzkému započetí snižování úrokových sazeb Fedu (již v březnu), což by se mělo propsat i do silnějšího ekonomického růstu v dalších letech.

V reakci na to spekulativní tituly, menší růstové technologické společnosti a cyklické akcie, zažily velmi svižný růst v listopadu a prosinci. Ovšem nabízí se otázka, proč je inflace takto umírněná a proč americký Fed, ačkoli ještě v listopadu tvrdil, že snižování sazeb nepřipadá v úvahu, velmi rychle v prosinci obrátil. Nyní podle posledního zápisu shromáždění FOMC úředníci očekávají alespoň tři snížení úrokových sazeb v roce 2024 (pokaždé o 0,25 %).

REKLAMA

Jedna z vedoucích teorií tvrdí že důvod, proč inflace je ve svižném poklesu a Fed je nyní víc nakloněn snižování sazeb, je chřadnoucí ekonomika. Mnoho historicky precizních ekonomických indikátorů naznačuje, že se USA recesi nevyhnou. Problém ve fundamentální historické analýze akciových trhů je v tom, že nepočítá s velkými fiskálními zásahy do ekonomiky, kterých jsme byli svědci v roce 2023.

Vše to tak navozuje pocit uměle udržovaného ekonomického růstu před volbami v listopadu 2024, zatímco pod povrchem ekonomická aktivita pomalu degraduje.

V recesních tématech jsou úspěšnější defenzivní a necyklické tituly, typicky zdravotnický sektor, sektor nezbytné spotřeby či veřejná infrastruktura. Daří se také obvykle zlatu, nebo korporátním, a především státním dluhopisům.

2. Téma: Reinflace

V „reinflačním“ scénáři se růst cenové hladiny nepodaří stabilně držet na přijatelně nízké úrovni a kvůli tomu se může inflace znovu probudit. To se pravděpodobně stane, pokud fiskální politika USA bude příliš štědrá, nebo pokud Fed začne snižovat sazby příliš rychle a brzy. Za těchto podmínek by se americká ekonomika i nadále vyhýbala recesi, neboť ekonomická aktivita by byla příliš silná.

Fed ale v takovém případě nemůže výrazně snížit úrokové sazby. Dokonce by se mohl rozhodnout je znovu zvýšit, pokud se inflace ukáže být perzistentní. Výnosy dluhopisů by tak zůstaly vyšší po delší dobu, což by ale zároveň mělo v delším časovém horizontu skličující účinek na ekonomiku. Mnoho společností totiž levně zafixovalo dluh v letech 2021 a 2022, díky čemuž na ně vyšší úrokové sazby nemají velký vliv. Cena dluhu se odvíjí od výnosů na dluhopisech, tudíž pokud tyto výnosy budou vyšší po delší dobu, potom více ekonomických subjektů skončí s dražším dluhem.

REKLAMA

Téma reinflace bude nepříznivé pro společnosti citlivé na vyšší úrokové sazby a pro ty, jež nedokáží přenášet náklady na své zákazníky. Také to nemusí být příznivé pro menší a růstové společnosti, neboť ty se často výrazně spoléhají na krátkodobý dluh. Dařit by se naopak mohlo větším společnostem se solidním fundamentem, vybraným cyklickým titulům v sektorech energetiky, základních materiálů, nebo průmyslu.)

3. Téma: Soft-landing

Soft-landing (měkké přistání) je vágně definovaný pojem, pod kterým se většinou rozumí situace, kdy se ekonomika vyhne ekonomické recesi po období zvyšování úrokových sazeb. To se nemusí laikovi na první pohled zdát jako něco, co by si zasloužilo vlastní výraz, ovšem po historické analýze by mu bylo jasné, že se jedná o relativně vzácný jev. Historicky většinou strmý růst úrokových sazeb zapříčinil se zpožděním recesi a výprodej na akciových trzích.

Jak jsem již uvedl v 1. tématu, recese by pravděpodobně dorazila i tentokrát, a to již v březnu. Bohaté vládní stimuly ale mění mnohé, proto nikomu vlastně není jasné, co se bude dít dále. Trhy si tento scénář měkkého přistání intenzivně prožívají alespoň poslední sva měsíce. V tomto scénáři investoři sázejí na to, že úrokové sazby půjdou svižně dolů, spolu s inflací a ekonomický růst zůstane kladný, bez výrazného růstu nezaměstnanosti.

Toto téma je tedy předpokladem toho, že se vše vrátí ke starému pořádku, jak tomu bylo v době před pandemií. Není těžké odvodit, jakým titulům se daří, když investoři tíhnou k tomuto sentimentu. Stačí se podívat na to, co rostlo v posledních měsících. Jedná se o cyklické tituly, citlivé na úrokové sazby, daří se sektorům nezbytné spotřeby, technologií a inovací či nemovitostí. Daří se také menším růstovým společnostem a společnostem s horší rozvahou a větším zadlužením.

Dluhopisové výnosy by v tomto scénáři měly klesnout a jejich ceny tedy vzrůst. Naopak cenné kovy, jako je zlato, nebo dluhopisy s menším výnosem by nemusely být atraktivními variantami.

Co s tím?

Tato tři témata budou pravděpodobně rezonovat v novém roce 2024. Investoři budou v závislosti na ekonomických datech a sentimentu měnit svá portfolia proporčně tomu, jak moc věří v jaké téma. V roce 2022 a 2023 nejdříve dominovalo recesní téma, které se postupně přeměnilo v reinflační téma, na konci roku a dnes již dominuje poslední téma soft-landingu.

Investoři mohou letos pendlovat mezi těmito sentimenty dynamičtěji, než tomu bylo doteď, především kvůli rostoucí propasti mezi tím, „co je přirozené“ a co je z politických důvodů nyní „vynucováno“.

Trhy jsou v současnosti velmi optimistické a silně věří v měkké přistání. Obvykle období extrémního optimismu následuje období střízlivění, kdy se v závislosti na ekonomických údajích mohou investoři přiklonit k recesnímu, nebo reinflačnímu tématu. Kdo dokáže správně předvídat přeměny těchto tržních sentimentů, může předvídat i pohyby cen zmíněných aktiv.

Autor: Timur Barotov, analytik BHS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *