CZK/€ 25.350 +0,12%

CZK/£ 29.700 +0,45%

CZK/CHF 26.625 +0,25%

08. 12. 2022

Růstu daní se obává přes 80 procent Čechů. Na platech si letos přilepšila skoro polovina lidí, ukázal průzkum Edenred

Češi mají výrazné obavy z toho, že stát bude muset kvůli dopadům války na Ukrajině a energetické krizi zvyšovat daně. Strach z jejich růstu má osm z deseti dotázaných Čechů, polovina z toho vyjadřuje vážné obavy. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred, který se uskutečnil na vzorku 1000 respondentů. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Jen o něco méně lidí v Česku se pak obává, že stát bude škrtat v sociálních výdajích, například dávkách. Výrazně se toho bojí necelá třetina lidí.

Své obavy lidé vyjadřují v době, kdy výrazná část  z nich tvrdí, že v souvislosti s ekonoimickou krizí jim v posledních měsícícíh poklesla životní úroveň. Její mírné zhoršení v porovnání s loňskem hlásí 27,8 procent respondentů, dalších 12,4 procenta lidí hovoří o výrazně negativní změně životního standardu. Zlepšení hlásí 17,3 procenta dotázaných, setrvalý stav pak 42,5 procenta respondentů.

Letošní vlna zvyšování mezd tak většině lidí spíše pouze dorovnala jejich dosavadní životní standard, nebo zmírn uila jeho propad. Zvýšení platů v letošním roce přiznalo 46 procent respondentů v průzkumu, na firemních benefitech si pak přilepšilo 17,6 procenta lidí.

Právě benefity v čele s příspěvky na stravování jsou přitom v době, kdy i firmy čelí dopadům krize, tou nejvýhodnější cestou, jak lidem v těžkých časech přilepšit.

„Vycházejí výhodněji, neboť až do určité částky nepodléhají zdanění a odvodům za sociální a zdravotní pojištění,“ říká ředitelka firemních vztahů společnosti Edenred Aneta Martišková.