Pátek 06. prosince. Svátek má Mikuláš.

Rozhodující pro výběr hypotéky jsou úrokové sazby a poplatky

Bydlení 03.12.2019 | 09:17 0 Komentářů

“Úrokové sazby a poplatky by byly pro volbu hypotečního úvěru nejvíce podstatné. Pro 54,81 % lidí tvoří hlavní rozhodující faktor. Vyplývá to z exkluzivního výzkumu společnosti EMA data.”

Rozhodujícím faktorem pro výběr hypotéky není ale jen úroková sazba a poplatky spojené s úvěrem. Více než 15 % respondentů by v prvé řadě zamířilo do své banky, aniž by se zajímalo především o náklady. Téměř zanedbatelným faktorem je možnost sjednání úvěru online.

Hlavní rozhodovací faktor pro výběr hypotečního úvěru se liší především podle věkových skupin. Zatímco v celé populaci volilo jako nejvýznamnější úrokovou sazbu a poplatky 54,81 % dotázaných, pro respondenty ve věku od 21 do 25 let je úroková sazba a poplatky nejvýznamnější jen pro 47,85 % dotázaných, zato pro lidi starší 56 let je tento faktor rozhodující pro 71,43 % respondentů.

Mladí lidé od 21 do 25 let navíc mnohem více než ostatní dávají při rozhodování o hypotéce váhu na doporučení rodiny a známých. Jejich podíl čítá 11 % oproti průměru 5,44 %.

Větší důraz na úrokovou sazbu a poplatky hypotéky dávají lidé, kteří již hypoteční úvěr čerpají. Jako hlavní rozhodovací faktor uvádí náklady 64,69 % respondentů, kteří hypotéku mají.

„Lidé, kteří hypotéku již mají, překonali veškeré překážky k jejímu sjednání a nemusí se obávat dalších komplikací při schvalovacím procesu a zástavy nemovitosti. Proto je preference nízkých nákladů ve srovnání s ostatními faktory pochopitelná a vede k hledání levnějšího úvěru při refinancování,“ říká Petr Zámečník, Chief Content Officer EMA data.

Tisková zpráva EMA data