CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

30. 10. 2014

Subjekty:

RAIFFEISENBANK JAKO PRVNÍ V ČR ÚSPĚŠNĚ VYDALA EMISI HYPOTEČNÍCH ZÁSTAVNÍCH LISTŮ V EURECH

Raiffeisenbank dnes jako první česká banka úspěšně upsala emisi hypotečních zástavních listů na zahraničních trzích. „Raiffeisenbank chce na českém trhu dále růst, tato emise nám umožní pokračovat v expanzi v úvěrování firem i domácností. Zájem zahraničních investorů výrazně přesáhl objem uváděné emise,“ uvedl člen představenstva Raiffeisenbank pro oblast Treasury Jan Pudil.

Objem emise dosáhl 500 milionů eur, tedy zhruba 14 miliard korun. „Emise v eurech nám umožní získat prostředky na financování za velmi výhodných podmínek a navíc v objemu, jakého bychom v českých korunách nedosáhli. Jedná se tudíž zřejmě o největší emisi hypotečních zástavních listů českou bankou,“ vysvětlil Jan Pudil. Splatnost emise je 5 let a je úročena pevným ročním kupónem ve výši 0,75 %. Největší zájem projevili investoři z Německa, Rakouska a Velké Británie, několik procent z emise nakoupili i investoři z České republiky. Emise je kryta výhradně korunovými hypotékami poskytnutými českým domácnostem. Cenné papíry mají nominální hodnotu 100 tisíc eur a jsou určeny pouze pro institucionální investory.

„Hypoteční dluhopisy se staly na světových kapitálových trzích jedním z nejvýznamnějších zdrojů bankovního financování. Díky dvojímu jištění, které tyto dluhopisy nabízejí, jsou tyto cenné papíry vyhledávány širokou skupinou institucionálních investorů. Navíc v tuto chvíli je díky nízkým úrokovým sazbám pro nás velmi výhodná doba pro získání nadstandardně výhodných podmínek,“ dodal Jan Pudil.

Hypoteční zástavní listy patří mezi nejméně rizikové cenné papíry, kryty jsou pohledávkami z hypotečních úvěrů. Tento typ cenných papírů nabízí zajímavou alternativu investorům, kteří nechtějí riskovat, zároveň však hledají stabilní. Jako aranžéři emise byli vybráni Raiffeisen Bank International, Barclays Bank a BNP Paribas.