CZK/€ 25.155 -0,32%

12. 11. 2020

Subjekty:

Průzkum: Více než polovina Čechů sjednává finanční produkty online

Z finančních produktů si Češi online nejčastěji sjednávají běžný účet. Uvedla to téměř polovina dotazovaných v průzkumu Raiffeisenbank realizovaném prostřednictvím platformy Instant Research mezi 880 respondenty.

56 procent dotazovaných si někdy sjednalo finanční produkt online. Nejčastěji běžný účet (48 procent), cestovní pojištění (35 procent) a spořicí účet (34 procent). Nejméně lidé sjednávají hypotéky (2 procenta) a zdravotní pojištění a investice (shodně 6 procent).

Před založením běžného účtu porovnává nabídky 85 procent dotazovaných. 62 procent následně v průběhu času kontroluje jeho výhodnost a porovnává jej s konkurenčními nabídkami.

Pokud banka nenabízí založení běžného účtu online, je při výběru instituce pro 4 z 10 dotazovaných automaticky mimo hru.Každý pátý má přitom obavu, že je proces online založení složitý a nezvládne ho.

„Nenávratně pryč jsou doby, kdy musel žadatel o účet do banky. V dnešní době ho lze velmi jednoduše založit za 10 minut bez nutnosti návštěvy pobočky prostřednictvím mobilního telefonu nebo počítače,“ říká Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank.

Zejména v období poznamenaném dopadem pandemie COVID-19 se Raiffeisenbank snaží vyjít vstříc novým i stávajícím klientům a umožnit maximální dostupnost svých služeb v online prostředí. Klienti banky tak již dnes mohou 95 % všech svých běžných bankovních služeb zvládnout plně online bez nutnosti osobního kontaktu.

K založení účtu online stačí připojení k internetu, mobilní telefon a běžný účet v jiné bance. V žádosti na webových stránkách klient vyplní základní osobní údaje a pomocí telefonu vyfotí občanský průkaz a jeden další doklad – řidičský průkaz nebo pas. Pro ověření totožnosti banka vyžaduje pořízení fotografie klienta tzv. „selfie“ a zaslání 1 koruny z existujícího účtu žadatele u jiné banky.

Novým klientům k založenému účtu navíc banka aktuálně zdarma sjednává spořicí účet s úrokovou sazbou 3 % p. a. na šest měsíců pro zůstatek do 150 000 Kč, vklady do 500 tisíc banka zhodnocuje sazbou 0,3 %. Po uplynutí 6 měsíců zvýhodněné sazby navíc činí úrok při aktivním využívání účtu 0,6 %, což je i tak více, než nabízí většina ostatních bank.