CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

02. 11. 2020

Subjekty:

Průzkum: U spořicího účtu je nejdůležitější výše úrokové sazby

Při zakládání spořicího účtu je pro Čechy nejdůležitější výše úrokové sazby. Uvedly to téměř dvě třetiny dotázaných. Polovina by si jich v případě výhodné akční sazby u nějaké banky založila nový spořicí účet. Vyplývá to z průzkumu Raiffeisenbank, který uskutečnila v září prostřednictvím platformy Instant Research mezi 880 respondenty.

Výše úrokové sazby je nejzásadnějším ukazatelem pro 64 procent Čechů, pro 10 procent není důležitá vůbec.

V případě nového spořicího účtu s časově omezenou akční nabídkou zvýhodněné sazby by si ho polovina Čechů založila, pokud by se jednalo o nadprůměrné úročení vzhledem k trhu. 17 procent tyto nabídky aktivně vyhledává a přesouvá peníze na zvýhodněné účty. Třetina respondentů není příznivcem časově omezených akcí a ani je nesleduje.

„Úroky na spořicích účtech často nepokryjí ani inflaci. Není proto divu, že mnoho lidí vyhledává akční nabídky bank, aby o své finance zbytečně nepřicházeli,“ říká Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank.

Pro 30 procent Čechů je velmi důležité, aby byl spořicí účet v nabídce jejich hlavní banky a měli tak své finance pod jednou střechou. Čtvrtina by si ho založila pouze v případě, že to bude společně s běžným účtem.

53 procent dotazovaných dává přednost zakládání účtu online a 66 procent by si ho nezaložilo, pokud by neobsahovalo jednoduchou online správu financí.

„Nenávratně pryč jsou doby, kdy musel žadatel o účet do banky. V dnešní době ho lze založit za 10 minut bez nutnosti návštěvy pobočky prostřednictvím mobilního telefonu nebo počítače,“ říká Kopecká.

Z pohledu stávajícího spořicího účtu se více než čtvrtina dotazovaných (27,6 %) snaží pravidelně využívat jakoukoliv nabídku, která dokáže jejich úspory lépe zhodnotit. Ještě o něco více lidí (28,5 %) už nějakou nabídku využilo a necelá polovina (43,9 %) jednoduše posílá peníze na spořicí účet a o více se nestará.

Nejlepší úrokovou sazbou aktuálně disponuje Raiffeisenbank, která novým klientům nabízí spořicí účet s úrokovou sazbou 3 % p. a. na půl roku. Po uplynutí 6 měsíců zvýhodněné sazby navíc činí úrok při aktivním využívání účtu 0,6 %, což je i tak více, než nabízí většina ostatních bank.