Čtvrtek 22. dubna. Svátek má Evžénie.

Prsten s unikátním přírodně žlutým diamantem byl prodán za pět milionů korun

Investice 23.04.2015 | 10:23 0 Komentářů

Téměř pět milionů korun zaplatil kupec za ručně vyrobený prsten s přírodně žlutým diamantem, jehož výroba na zakázku trvala jeden měsíc. Šperk je z bílého zlata a kromě velkého žlutého diamantu jsou na něm umístěny menší kulaté a bagetové bílé diamanty. Samotný kámen je unikátní svým přírodním sytě žlutým zabarvením a svou váhou 5 karátů. Šperk byl zhotoven a prodán v českém klenotnictví ALO diamonds.

V podobném čase byl zároveň prodán smaragd, jenž je svou velikostí, barvou a čistotou opravdovým unikátem. S váhou přes 14 karátů předčí svou hodnotou nejeden diamant. Byl zakoupen jako samostatný kámen a jeho cena se pohybovala okolo 2 milionů korun. Z kamene se nyní vyrábí šperk, jehož design je tvořen ve spolupráci s klientem, jemu na míru.

Tyto šperky jsou opravdu výjimečné a to nejen díky vsazeným kamenům, ale také řemeslnému zpracování, které hodnotu šperku ještě zvyšuje, proto se dají považovat za určitou formu investice. Takové šperky označujeme jako rodinné investiční šperky,“ sdělil Alojz Ryšavý, klenotník a majitel ALO diamonds a dodal: „Klienti si je pořizují jako bezpečnou investici s předpokladem jejího budoucího zhodnocení.

Dle průzkumu společnosti De Beers, největšího těžaře diamantů na světě, poptávka po diamantových špercích roste. V roce 2013 se jich prodalo v celkové hodnotě 1,7 biliónu korun[1]. Ve stejném roce se vydražil také historicky nejdražší drahokam za 1,7 miliard korun. Jednalo se o vyhledávaný růžový diamant o hmotnosti 59,6 karátu, který se vyznačoval nejvyšší čistotou[2].

Celosvětově nejdražší smaragd prodala v roce 2010 ženevská aukční síň Sotheby´s za téměř 1 miliardu korun. Nese název Fancy Intense Pink a váží 24,78 karátu[3].

[1] Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/ppoptavka-po-diamantovych-spercich-loni-stoupla-na-79-miliard-dolaru-1g2-/eko-zahranicni.aspx?c=A140918_100447_eko-zahranicni_nio

[2] Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/ruzovy-diamant-patri-aukcni-sini-vitez-aukce-za-nej-nezaplatil-pvp-/eko-zahranicni.aspx?c=A140301_132329_eko-zahranicni_hv

[3] Zdroj: http://zen.e15.cz/krasohled/hruska-za-pul-miliardy-christie-s-vydrazila-nejdrazsi-diamant-988855