CZK/€ 24.650 -0,04%

CZK/CHF 24.004 +0,57%

16. 02. 2012

Subjekty:

Pro informace o úvěrech jdou malé české firmy do vlastní banky. „Osobním bankéřům věříme, reklamě ne,“ říkají

„Přestože počet úvěrů v minulém roce v ČSOB vzrostl dvojnásobně, firmy všeobecně mnohem víc než dřív investují do podnikání vlastní zdroje,“ říká Roman Kracík, ředitel útvaru Řízení pobočkové sítě SME ČSOB. „Firmy si však půjčují menší částky než dříve, což je nepochybný vliv obav z dopadů finanční krize,“ doplňuje Roman Kracík.

Při čerpání úvěru u své banky většina firem očekává rychlost (50 %), jednoduchost vyřízení (37 %) a výhodnost podmínek, jako jsou výše úvěru a úrok (34 %). Tyto parametry představují hlavní důvod především u firem podnikajících v oblasti průmyslu a výroby.

„Jednoznačně pozitivní zprávou, kterou průzkum přinesl, bylo, že v případě zájmu o úvěr se více než polovina zástupců firem obrací nejčastěji na osobní bankéře,“ upozorňuje Roman Kracík. „Pokud svého bankéře nemají, jdou si pro informace na pobočku nebo na webové stránky banky. Ukazuje se, že firmy vnímají banky jako partnera, který je schopný nabídnout jim to nejlepší řešení.“

Naopak nejméně firmy dají na informace z reklamy či letáku. Ani doporučení od známých příliš nezabírají. Ohled na ně bere jen 13 % firem. „Vysvětlení je nasnadě. Čerpání úvěru představuje pro firmy významný krok, který je zavazuje na několik let, a proto potřebují více informací.“

Pokud si již firmy vzaly úvěr, většina z nich byla spokojena jak s (ne)náročností administrativy, tak s rychlostí schválení. „To se týká více než poloviny českých firem, které v současné době úvěr čerpají,“ vysvětluje Roman Kracík. Nejvíce je využívají podniky v oblasti zemědělství (69 %), naopak nejméně stavebníci (35 %). „Více než desetina firem, která v současnosti úvěr čerpá, pak podle průzkumu počítá s tím, že si vezmou vzápětí další.“

Na co firmy úvěry nejčastěji používají? Na investice a rozvoj podnikání nejčastěji zemědělci (86 %) a nejméně firmy z oblasti velkoobchodu a maloobchodu (36 %). Naopak na provozní činnost (např. splacení faktur) používají úvěrové financování nejčastěji firmy z oblasti velkoobchodu a maloobchodu (67 %), nejméně zemědělci (22 %).

* definice mikropodniku v ČSOB: právnická osoba (s.r.o., a.s., k.s., v.o.s., apod.) s ročním obratem do 40 milionů korun