Sobota 12. června. Svátek má Antonie.

Praha způsobila EMS v roce 2015 škodu 30 milionů

Investice 12.07.2016 | 18:19 0 Komentářů

Hlavní město způsobilo společnosti eMoneyServices (EMS) v loňském roce škodu ve výši 30 miliónů Kč za neuhrazené služby. Částka odpovídá poskytnutým servisním službám k Opencard, které si Praha vynutila, ale nezaplatila za ně. Firma EMS proto byla nucena kvůli tomu podat na město další žalobu. (Tisková zpráva: EMS)

Hlavní město Praha od poloviny roku 2014 neplatilo nic za servisní služby spojené s Opencard. Společnost EMS proto v lednu 2015 oznámila městu, že nebude již další služby poskytovat bez smluvního zajištění a úhrady.

Vedení města se však rozhodlo vynutit si poskytování servisních služeb prostřednictvím tzv. předběžného opatření soudu. Kvůli zajištění chodu systému tak EMS poskytovala nezbytné služby v období února 2015 až března 2016 bez příslušné finanční odměny. Po zhruba roce však sama Praha uznala opatření jako bezdůvodné a soud rozhodl o jeho zrušení. Vyzval zároveň EMS, aby uplatnilo škody vzniklé předběžným opatřením.

Vzhledem k tomu, že město odmítlo tyto dluhy zaplatit, musí EMS uplatňovat svůj nárok 30 236 656 korun žalobou u Městského soudu v Praze.

Jedná se již o sedmou podanou žalobu v souvislosti s dluhy a porušením smluv za Opencard. Celková výše uplatňovaných nároků je zhruba 670 milionů korun bez úroků, které narostly již na více než dalších 50 milionů korun a každý měsíc se navyšují o další 4 miliony.

EMS nabízelo již v roce 2014 (a znovu v roce 2015) převzetí dalšího provozu a rozvoje Opencard bez nutnosti financování ze strany města. Praha však raději zvolila čerpání služeb bez úhrady, porušení licenčních smluv a zneužití know-how EMS při vytvoření plagiátu Opencard – tzv. Lítačky.

Tagy EMS Praha