CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

01. 06. 2016

Pracovat za 24 tisíc korun? Nezaměstnaní nemají zájem

Nábory přitom nenabízejí nudné pracovní pozice. Před několika dny hledala společnost McROY Czech zájemce o pozice spojené s montováním nábojnic do airbagů, lepení štítků, dále pak seřizovače, mechaniky a další dělnické profese.  Firmy nabízely benefity ve formě stravenek, občerstvení na pracovišti, závodní kuchyni, příspěvek na dopravu a další. Hrubá měsíční mzda se pohybovala mezi 20 a 24 tisíci korunami.

Účast na náboru přislíbilo 30 nezaměstnaných. Nakonec dorazilo 20 lidí, zájem o práci neprojevil nikdo z nich. „Na náborových akcích je to téměř vždy stejné, nikdo nemá zájem. Lidé, kteří chtějí pracovat, si práci najdou většinou sami a na úřadu práce jsou třeba jen týden. Další jsou v evidenci roky. Pokud odmítnou přímou nabídku, úřad je vyřadí, ale oni jsou za chvíli zase zpět v evidenci,“ říká Vladislava Hráčková z brněnské pobočky personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Lidé v Česku se totiž mají velmi dobře i bez práce. Často jsou registrovaní na úřadu práce, který za ně platí pojištění a oni mohou pracovat načerno. „Například u nás na Brněnsku máme 250 pracovních nabídek a nemůžeme je obsadit, přestože nabízíme i 24 tisíc hrubého v dělnických profesích. Pak musíme brát cizince a Češi nadávají, že jim berou práci. Ale to není pravda. Tihle lidé prostě pracovat nechtějí,“ dodává Vladislava Hráčková.

S jakými výmluvami účastníci uvedené náborové akce nabízenou práci odmítali? Například: „Dělat dvanáctky je pro mě moc psychicky náročné.“  Nebo: „Máte i směnný provoz po osmi hodinách, to bych taky psychicky nezvládl.“ Další přicházeli s jinými argumenty: „Mám nemocnou matku. Mám virózu, asi z těch pylů. Byl jsem trestaný, to byste mě určitě nechtěli. Sedm let jsem si platila soukromou školu, teď nemůžu pracovat jako dělnice.“

„České ekonomice zásadně chybí volní pracovníci, což brzdí růst, firmy mají problémy s plněním nových zakázek. Stát přichází o možnost růstu HDP a s tím souvisejícím nárůstem výběru daní. Zároveň zbytečně utrácí miliardy na sociálních dávkách,“ varuje Tomáš Surka, ředitel personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

V dubnu celkový počet uchazečů o zaměstnání poklesl o 6,4 % na 414 960, počet hlášených volných pracovních míst vzrostl o 5,7 % na 124 280 a podíl nezaměstnaných osob poklesl na 5,7 %.

„Máme tedy více než 400 tisíc evidovaných nezaměstnaných, ale zároveň je těžké sehnat lidi na pozice, které nevyžadují žádné speciální vzdělání nebo pracovní zkušenosti, a přesto jsou někteří schopni se práci vyhýbat a zároveň zneužívat sociální systém a přivydělávat si načerno. Je třeba zásadním způsobem změnit přístup státu k sociálním dávkám, jinak hrozí ještě vážnější nedostatek pracovních sil a také odchod některých investorů do jiných zemí,“ říká Tomáš Surka.

Tisková zpráva McRoy