Neděle 11. dubna. Svátek má Izabela.

Pojišťovna České spořitelny umí sjednat životní pojištění s digitálním podpisem

Pojišťovna České spořitelny umožní svým klientům sjednat digitálně podepsanou smlouvu životního pojištění. Klienti s poradcem vyplní smlouvu elektronicky a dokument podepíšou vlastnoručním digitálním podpisem. A to přes podpisovou destičku, takzvaný SignPad.

První klienti si FLEXI životní pojištění pomocí biometrického podpisu sjednali v rámci pilotního provozu již v červenci. Od října bude SignPad používat většina našich velkých obchodních partnerů,“ popisuje první nasazení nové technologie Karolína Bachová, projektová manažerka oddělení rozvoje obchodu Pojišťovny České spořitelny. „Proces sjednání pojistné smlouvy prostřednictvím SignPadu je pohodlnější, rychlejší a bezpečnější.“

Místo papírové smlouvy se klienti podepíšou na podpisovou destičku. Vlastnoruční digitální podpis v sobě skrývá biometrické charakteristiky. Tyto charakteristiky (tlak, rychlost a zrychlení v čase během podpisu) jsou individuální pro každého člověka a jejich zfalšování je téměř nemožné. Biometrická data jsou zašifrována a neoddělitelně spojena s dokumentem, nelze je tedy překopírovat a připojit k jinému dokumentu.

Jak probíhá proces podpisu nabídky

• Poradce s klientem vytvoří nabídku pojistné smlouvy. Místo tisku a podpisu papírové nabídky zvolí možnost digitálního podpisu.

• Klient i poradce se podepíšou na podpisovou destičku (SignPad). Podpisy se zobrazí v náhledu dokumentu a biometrické charakteristiky se zašifrují a připojí k nabídce.

• Po přijetí dat do pojišťovny odejdou všechny dokumenty do úložiště, do kterého se klient přihlásí prostřednictvím linku (zašleme mu ho e-mailem) a kontrolního SMS kódu.

Projekt probíhá v rámci celé skupiny Vienna Insurance Group.