Neděle 27. září. Svátek má Jonáš.

Pojišťovací makléři sdružení v AČPM jako stabilní prvek pojistného trhu: i přes jeho celkový pokles loni zprostředkovali obchody za více než dvacet a půl miliardy Kč

Členové Asociace českých pojišťovacích makléřů (AČPM) v roce 2011 zprostředkovali pojistné v úctyhodné výši 20,532 miliardy korun, což proti roku 2010 v očištěných statistikách znamená téměř dvouprocentní nárůst. Jako již tradičně drtivou většinu z tohoto objemu představovalo neživotní pojištění, na něž připadlo 92% celkového zprostředkovaného pojistného.

Členové AČPM v roce 2011 zprostředkovali pro své klienty pojištění celkem u 74 domácích a zahraničních pojišťoven. Nejvíce obchodů realizovaných v roce 2011 bylo uzavřeno u pojišťovny Kooperativa – celkem plná čtvrtina produkce všech členů Asociace, dále u České pojišťovny – 15%, ČSOB Pojišťovny – 11% a Allianz pojišťovny – 10% (jenom na tyto čtyři pojišťovny tak připadlo 61% makléřských obchodů roku 2011). K dalším velkým partnerům pojišťovacích makléřů sdružených v AČPM pak patří Uniqa pojišťovna, Česká podnikatelská pojišťovna a Generali Pojišťovna.

V roce 2011 dále členové AČPM

• zprostředkovali přes 490 tisíc pojistných smluv
  • poskytovali práci 4 858 osobám
  • působili v 541 kanceláři v ČR a v 15 zahraničních zastoupeních.

I v loňském roce pokračoval trend koncentrace makléřského trhu, kdy díky akvizicím, slučování firem a rozšiřováním jejich sítí roste zejména produkce největších hráčů: na společnosti, které v roce 2011 dokázaly zprostředkovat pojistné za více než jednu miliardu Kč, tak připadá zhruba polovina produkce všech členů Asociace (49,8%).

Jak upozorňuje předsedkyně AČPM Jiřina Nepalová, výsledky dosažené v roce 2011 jsou o to cennější, že podle statistik České asociace pojišťoven došlo i v sektoru neživotního pojištění meziročně k poklesu. „Za pozitivní bilancí naší Asociace v loňském roce stojí především zvýšená kvalita služeb poskytovaných členy AČPM, kteří pro své klienty zajišťují nejen komplexní identifikaci rizik a nezávislý návrh jejich pojistného krytí, včetně výběru nejvhodnějšího pojistitele, ale také odbornou podporu při správě pojistky a vypořádávání případných škod“, vysvětluje Jiřina Nepalová.

„Pojišťovací makléři významně přispívají k hladkému chodu pojistného trhu a sehrávají klíčovou roli při snižování rizik i nákladů, což také zaznělo z úst nejvyšších představitelů pojišťoven při nedávné volbě Pojišťovacího makléře roku 2011“, dodává Ivan Špirakus, člen prezídia AČPM.