CZK/€ 23.860 +0,15%

25. 04. 2012

Subjekty:

Počty důchodů, důchodců a poplatníků pojistného za 1. čtvrtletí 2012

Ke konci března 2012 vyplatila ČSSZ klientům v ČR 2 340 218 starobních důchodů, 442 543 invalidních důchodů (jedná se o invalidní důchody pro invaliditu prvního, druhého nebo třetího stupně) a 715 889 důchodů pozůstalostních (tj. vdovských, vdoveckých a sirotčích).

Průměrná výše starobního důchodu činila k 31. 3. 2012 celkem 10 740 Kč, z toho u mužů 11 908  a u žen 9 750  (jedná se o sólo vyplácené starobní důchody vč. předčasných bez souběhů s pozůstalostním). Průměrný věk penzistů pobírajících starobní důchod byl v 1. čtvrtletí tohoto roku 68,5 let – muži 70, ženy 67 let.

Nově přiznaných důchodů, jejichž trvalá výplata byla zahájena v 1. čtvrtletí 2012, bylo celkem 42 933, z toho bylo 23 002 starobních důchodů, 8 143 invalidních a 11 788 pozůstalostních důchodů.

ČSSZ evidovala k 31. 3. 2012 celkem 4 933 997 poplatníků pojistného na důchodové pojištění, zatímco ve stejném období roku 2011 to bylo 4 923 898. Na jednoho důchodce tak přispívalo 1,72 poplatníka. Při počtu 2 340 218 starobních důchodců na jednoho starobního důchodce přispívalo 2,11 poplatníků pojistného.

Tabulka: Počet důchodců a poplatníků pojistného (stav k 31. 3.)

Rok

2,17)

2,17

2,11

Pozn.: *) Od roku 2010 je z důvodu novely zákona o důchodovém pojištění navyšován počet starobních důchodců v souvislosti s přeměnou invalidních důchodů na starobní po dosažení věku 65 let, proto není možné porovnávat údaje s lety před touto změnou.