CZK/€ 24.550 -0,57%

CZK/£ 27.816 +0,78%

CZK/CHF 25.676 -0,81%

10. 03. 2016

Oznámení pro klienty ERB bank, a.s.

Od 1. ledna 2016 je účinný zákon o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu, a doprovodný zákon, který mj. novelizuje úpravu pojištění vkladů. Od stejného dne tak funguje komplexnější systém ochrany vkladatelů a podpory stability na finančním trhu. Fond pojištění vkladů se změnil na Garanční systém finančního trhu a kromě prostředků Fondu pojištění vkladů spravuje prostředky ve Fondu pro řešení krize, použitelné pro případné budoucí řešení krizí finančních institucí.

Vzhledem k tomu, že ERB bank v Česku funguje na základě licence udělené ČNB, vklady klientů jsou pojištěny na základě české legislativy u Garančního systému finančního trhu (též Garanční systém). Garanční systém finančního trhu (dříve Fond pojištění vkladů) ujišťuje klienty, kteří mají v ERB bank, a.s., uloženy finanční prostředky, že tyto finance jsou dle zákona pojištěny do výše 100 000 EUR (respektive ekvivalentu v CZK na jednoho vkladatele).

Situaci v ERB bank monitorujeme a sledujeme opatření ČNB, která jakožto dohledový orgán nad finančním trhem bude rozhodovat o dalším postupu. V současné době však ERB bank poskytuje svým klientům běžné bankovní služby a její činnost je omezena jen ve výše jmenovaném rozsahu. Výplata náhrad vkladů prostřednictvím Garančního systému není nyní aktuální. V případě, že by v budoucnu došlo k rozhodnutí o výplatě náhrad vkladů, je to situace, na kterou jsme standardně připraveni. Garanční systém finančního trhu v současné době disponuje částkou 29,8 miliard Kč,“ říká výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová.

ERB bank ke konci roku 2015 disponovala celkovým objemem vkladů ve výši 5,1 mld. Kč. Objem pojištěných vkladů pak dosahoval částky 3,8 mld. Kč. Ke konci roku 2015 banka evidovala vice než šest tisíc klientů, kteří měli otevřeno mírně přes deset tisíc účtů.

ČNB jako výkonný orgán dohledu nad finančním trhem po důkladném posouzení vyhodnotila situaci v ERB bank a rozhodla se vydat předběžné opatření a upravit prozatím pravidla pro fungování banky tak, aby v průběhu správního řízení nedocházelo k nevratným ztrátám v případě zhoršení její finanční situace,“ uvedl mluvčí ČNB Tomáš Zimmermann.

Tisková zpráva: Garanční systém finančního trhu