Neděle 20. června. Svátek má Květa.

Optimismus na akciových trzích se dnes vytratil

Investice 11.05.2016 | 20:26 0 Komentářů

Západoevropské akciové indexy poslední dva dny rostly, dnes ale klesají o necelé procento. V červených číslech je většina sektorů, nejméně se daří finančním titulům. Na tom se podílí zejména 10% propad akcií rakouské banky Raiffeisen. Po oznámení kvartálních výsledků jsou pod tlakem také akcie energetické společnosti E.ON (-7 %) nebo mediální firmy JC Decaux (-9 %).

Americké burzy také klesají, za čímž se vedle špatné nálady z Evropy stojí pokračování výsledkové sezóny. Mezi nejztrátovější dnes patří akcie Macy’s (-8 % v reakci na snížení výhledu letošních tržeb i zisku) a Walt Disney (-5 % kvůli kvartálnímu zisku pod odhady). Ještě většími propadáky jsou akcie prodejců kancelářského vybavení Staples (-16 %) a Office Depot (dokonce ‑35 %) kvůli zrušení plánované fúze. Zámořské indexy tak zatím odepisují okolo 0,5 %, včerejší seance přitom přinesla nejsilnější růst za poslední dva měsíce.

Index PX pražské burzy oslabil o 0,3 %, když více než 1% ztráty velkých emisí Erste Group, VIG a ČEZ převážily nad pokračujícím zotavením akcií telekomunikační firmy O2 (+4,4 %). Rostoucí akcie nováčka Moneta Money Bank (dnes skoro o 3 %) navíc zatím nejsou součástí tržního indexu. O největší část obchodní aktivity se staral právě tento titul spolu s Komerční bankou.

JOSEF NĚMÝ
Akciový analytik