CZK/€ 24.345 -0,21%

08. 02. 2012

Subjekty:

Nezaměstnanost v průběhu ledna 2012 v ČR vzrostla na 9,1 %

K 31. 1. 2012 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) na svých krajských pobočkách a jejich kontaktních pracovištích celkem 534 089 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 25 638 vyšší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím roku 2011 poklesl o 37 774. Z tohoto počtu bylo 517 723 dosažitelných uchazečů o zaměstnání[1]. Bylo to o 25 765 více než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2011 byl jejich počet nižší o 37 410 osob.

V průběhu ledna bylo nově zaevidováno 75 711 osob. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo více o 5 463 osob a v porovnání se stejným obdobím minulého roku více o 8 187 osob.

Na nárůstu nezaměstnanosti se v tomto měsíci opět podíleli především muži, jejichž počet vzrostl o 19,6 tis., počet žen vzrostl pouze o 6,0 tis. V důsledku toho se míra nezaměstnanosti mužů zvýšila o 0,6 p. b. na 8,3 %, zatímco míra nezaměstnanosti žen vzrostla o 0,3 p. b. na 10,1 %. Podíl žen na celkovém počtu uchazečů o zaměstnání se snížil ze 49,2 % na 48,0 %.

Z evidence v lednu odešlo celkem 50 073 uchazečů (ukončená evidence, vyřazení uchazeči). Bylo to o 11 872 osob více než v předchozím měsíci a o 7 139 osob méně než v lednu 2011. Do zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 32 196 osob, tj. o 12 252 více než v předchozím měsíci a o 6 32 méně než v lednu minulého roku, 17 877 uchazečů bylo vyřazeno bez umístění.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti byl zaznamenán ve všech 77 okresech – největší nárůst byl v okresech Prachatice (o 12,7 %), Písek (o 11,7 %), Český Krumlov (11,4 %), Znojmo (o 10,9 %), Jindřichův Hradec (o 10,5 %), Rychnov nad Kněžnou (o 10,3 %) a Kutná Hora (10,0 %).

Ke konci ledna evidoval ÚP ČR 256 372 žen. Jejich podíl na celkovém počtu uchazečů byl 48,0 %. V evidenci bylo 62 958 osob se zdravotním postižením, což představovalo 11,8 % z celkového počtu nezaměstnaných.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 117 567 uchazečů o zaměstnání, tj. 22,0 % všech uchazečů vedených v evidenci (prosinec 2011 – 25,6 %, leden 2011 – 33,6 %).

Míra registrované nezaměstnanosti k 31 1. 2012 dosáhla hodnoty 9,1 % (prosinec 2011 – 8,6 %, leden 2011 – 9,7 %). Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 46 okresů, nejvyšší byla v okresech Jeseník (17,8 %), Bruntál (17,4 %), Most (15,9 %), Znojmo (15,8 %) a Hodonín (15,4 %). Nejnižší míra nezaměstnanosti byla zaznamenána v okresech Praha-východ (3,4 %), hl. m. Praha (4,0 %), Praha-západ (4,1 %)  a Mladá Boleslav (5,0 %). Míra registrované nezaměstnanosti mužů vzrostla na 8,3 % a žen na 10,1 %.

Podle posledních dostupných údajů byla míra nezaměstnanosti zpracovávaná EUROSTATEM pro mezinárodní srovnání v prosinci v ČR 6,8 %, v EU27 10,0 %.  Nižší než v ČR byla v Rakousku (4,0 %), Nizozemsku (4,6 %), Lucembursku (5,3 %), Německu (5,5 %) a na Maltě (6,4 %). Vyšší než průměr EU27 byla ve Francii (10,1 %), v Maďarsku (10,9 %), Bulharsku (11,5 %), Portugalsku a na Slovensku (13,5 %), v Irsku (14,3 %) a ve Španělsku (22,9 %). Za Estonsko, Řecko, Lotyšsko, Litvu a Velkou Británii údaje nejsou zatím k dispozici (poslední dostupné údaje za srpen nebo září byly vyšší než míra nezaměstnanosti v ČR).

Podrobněji viz http://epp.eurostat.ec.europa.eu/…rch_database.

ÚP ČR evidoval k 31. 1. 2012 celkem 34 471 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 1 313 nižší než v předchozím měsíci a o 3 078 vyšší než v lednu 2011. V průběhu ledna bylo nově nahlášeno nebo uvolněno 12 639 pracovních míst a 13 952 volných pracovních míst bylo nově obsazeno nebo zrušeno. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 15,5 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Třebíč (60,1), Jeseník (58,7), Děčín (46,5), Břeclav (43,2), Prostějov (40,8) a Bruntál (40,2). Z celkového počtu nahlášených volných míst bylo 2 434 vhodných pro osoby se zdravotním postižením (OZP), na jedno volné pracovní místo připadalo 25,9 OZP. Volných pracovních míst pro absolventy a mladistvé bylo registrováno 4 971.

Na základě monitoringu volných pracovních míst z prostředí internetu bylo po očištění od duplicit na trhu práce nabízeno dalších 17 957 volných pracovních míst.

[1] Jedná se o uchazeče o zaměstnání, kteří mohou bezprostředně nastoupit do zaměstnání při nabídce vhodného pracovního místa, tj. evidovaní nezaměstnaní, kteří nemají žádnou objektivní překážku pro přijetí zaměstnání. Za dosažitelné se nepovažují uchazeči o zaměstnání ve vazbě, ve výkonu trestu, uchazeči v pracovní neschopnosti, uchazeči, kteří jsou zařazeni na rekvalifikační kurzy, nebo uchazeči, kteří vykonávají krátkodobé zaměstnání, a dále uchazečky, které pobírají peněžitou pomoc v mateřství nebo kterým je poskytována podpora v nezaměstnanosti po dobu mateřské dovolené.