CZK/€ 24.730 -0,08%

CZK/CHF 24.552 +0,46%

09. 03. 2015

Nezaměstnanost opět na ústupu

Míra nezaměstnanosti v únoru poklesla na 7,5 %, což znamená meziroční zlepšení o více než jeden procentní bod. Fakticky to znamená, že počet nezaměstnaných je o 77 tisíc nižší než loni v únoru. Nezaměstnanost se tak postupně posunuje k hranici půl milionu, nicméně podporu v nezaměstnanosti pobírá jen necelá čtvrtina lidí bez práce.

Kromě pozitivního poklesu nezaměstnanosti je příznivou zprávou i rostoucí nabídka volných pracovních míst. Tentokrát jich už bylo skoro 69 tisíc. Jednoznačně nejvíce pracovních příležitostí je v Praze a Středočeském kraji. V poměru nezaměstnaných na jedno volné místo jsou na tom nejlépe – kromě Prahy – silně průmyslové regiony.

Za pokles nezaměstnanosti vděčíme především rostoucí ekonomice a konkrétně především průmyslu. Průmysl je jednoznačně odvětvím, které vytváří nejvíce nových pracovních míst a podílí se tak na celkovém zlepšování situace na trhu práce. ČR tak i nadále posiluje svůj průmyslový charakter, i když už nyní je zemí s nejvyšším podílem průmyslu na HDP v EU.

Snižování nezaměstnanosti přinesou i další měsíce. Předpokládáme, že se letos – po třech letech – podíváme pod hranici sedmi procent. To ještě dále posílí optimismus spotřebitelů a jejich ochotu utrácet. Soukromá spotřeba tak bude letos fungovat jako hlavní „tahoun“ ekonomického růstu v ČR.

Petr Dufek
Investiční výzkum
Československá obchodní banka, a. s.