CZK/€ 24.700 +0,02%

CZK/£ 29.235 -0,14%

CZK/CHF 25.546 -0,29%

17. 03. 2023

Median: Češi proti inflaci volí nejčastěji zlato

Češi kvůli ochraně před inflací nejčastěji volí uložení peněz do investičního zlata, uvedlo to 24 procent lidí. Na druhém místě je termínovaný vklad, který by si vybralo 21 procent a realitní fond 19 procent respondentů. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro společnost Golden Gate.

Samotný nákup nemovitosti uvedlo 18 procent lidí, investice do akcií a dluhopisů a investiční fondy by volilo shodně 17 procent respondentů, spořicí účty v bance 11 procent, penzijní připojištění devět a stavební spoření skončilo s osmi procenty. Investice do kryptoměn uvedlo sedm procent lidí. Průzkum proběhl na vzorku dvou tisíc lidí starších 25 let letos v únoru.

Dvě třetiny dotázaných uvedly, že hledají informace a rozhodují se, jak se svými penězi naložit. Pouze 12 procent lidí v Česku ale uvedlo, že ví, jak situaci ohledně znehodnocení úspor vlivem inflace řešit.

Ochota investovat neklesá, naopak

„Zájem o nákup zlata v Česku každým rokem roste o desítky procent, tržby Golden Gate meziročně vzrostly o 23 procent. V loňském roce jsme prodali tři tuny zlata, za poslední dekádu už 14 tun zlata,“ uvedl manažer péče o klienty Golden Gate Pavel Řihák.

Z výsledků průzkumu dále vyplynulo, že 60 procent dotázaných vnímá jako stejně závažný problém zdražování také znehodnocení úspor.

Ochota investovat přitom Čechy neopouští. Necelých 44 procent odpovědělo, že by investovali stejně jako před rokem a 27 procent respondentů je ochotno investovat dokonce více.

„Většina lidí si zjišťuje informace o tom, jak správně investovat. Investiční zlato je v hledáčku Čechů na předních místech, ale přemýšlí i o dalších investičních produktech, což je z hlediska diverzifikace při investování velmi důležité,“ říká Pavel Řihák.

Nejvíc oceňují nákup po menších částkách

Na spoření do investičního zlata se respondentům průzkumu nejvíce líbí to, že mohou postupně nakupovat libovolně po menších částkách, což uvedlo 29 procent z nich. Spoření do zlata 25 procent oslovených lidí označilo za jednoduché, snadno pochopitelné a s nízkým rizikem, a to i přesto, že si současně uvědomují fakt, že cena zlata kolísá.

„Oblibu investic a spoření do drahých kovů dokazuje i růst počtu klientů Komoditního účtu od Golden Gate, který umožňuje pravidelné spoření do fyzického zlata a stříbra a dnes má už desítky tisíc klientů,“ dodává Pavel Řihák.

Průměrná míra inflace dle ČNB za celý rok 2022 činila 15,1 procenta a byla tak druhá nejvyšší od vzniku samostatné České republiky. Dle Českého statistického úřadu byla vyšší pouze v roce 1993.