Pondělí 27. září. Svátek má Jonáš.

Lídrem expertního týmu Bankovního inspektora se stal Jan Schönbauer

Investice 15.11.2016 | 14:00 0 Komentářů

V rámci projektu Bankovní inspektor, jehož cílem je odhalit, co můžou klienti od bank očekávat, kdy s nimi hrají férově a kolik je to všechno stojí, bylo realizováno v prvním roce jeho fungování pět produktových testů a jeden speciální, odhalující připravenost bank na klienty různého náboženského vyznání. Zástupci skupiny Scandal Media Group, která projekt Bankovního inspektora provozuje, dnes představili nového lídra expertního týmu Bankovního inspektora, Jana Schönbauera, který působil například jako analytik finančních trhů v ekonomické televizi Z1 či jako odborný konzultant ve Fio bance a v UniCreditbank.

Na internetových stránkách www.bankovniinspektor.cz si již od června 2016 mohou čtenáři každý měsíc přečíst analýzu jednoho bankovního produktu, velký test určité bankovní služby a řadu edukativních článků o bankovním sektoru.

„V průběhu uplynulého půl roku jsme realizovali několik srovnání jednotlivých produktů pro běžný platební styk, úvěrů i spoření. Z našich pěti srovnání vychází velmi zajímavé závěry. Obecně lze říci, že klasické banky, které se na trhu pohybují už delší dobu (ČS, ČSOB, KB, Raiffeisen, UniCredit, GE Money nyní Moneta, Era dříve Poštovní spořitelna, Sberbank dříve Volksbank) pomalu opouštějí od politiky vysokých poplatků pod tlakem nové generace bank (mBank, Air bank, Equa nebo Fio). Stejné je to i s transparentností poplatků. Nové banky se snaží mít sazebníky přehledné, zatímco ostatní banky většinou mají několikastránkové sazebníky, ve kterých je velmi těžké se vyznat. Trendem u naprosto všech bank je takzvaný cross-selling. To znamená, že banky se klientům snaží prodat co nejvíce produktů a čím více jich máte, tím víc služeb zdarma máte. Obecně se dá říci, že pro běžného občana je nejlepší mít všechny produkty pod jednou střechou. Nicméně jenom takové produkty, které opravdu potřebuje. Tzn. běžný účet + hypotéční úvěr (eventuálně pojištění). Ostatní produkty, zejména ty spořící, banky aktuálně nemají dobré. Při spoření je proto vhodné rozhlédnout se i mimo běžné bankovní služby a instituce. Dlouhodobě nám v testech vychází nejlépe zejména mladé banky mBank, Equa a Fio. Zuno bohužel ohlásilo svůj konec, jinak by patřilo také mezi nejlepší,“ říká hlavní expert týmu Bankovního inspektora Jan Schönbauer.

Mediálním partnerem projektu  Bankovniinspektor.cz bude i v příštím roce zpravodajský online deník Bleskove.cz. Do redakce Bleskově.cz stále přicházejí stížnosti a připomínky klientů bank a bankovních institucí na předražené služby nebo nesmyslné poplatky, jež se stávají zajímavými podněty pro práci týmu expertů Bankovního inspektora. „Honza Schönbauer je renomovaný odborník na oblast finančních služeb a zejména bankovního trhu. Jsem rád, že povede náš tým expertů a zajistí vysokou kredibilitu výsledků testů Bankovního inspektora. Dosavadní pozitivní reakce jak klientů bank, tak i samotných finančních institucí, mě utvrzují v tom, že jdeme po správné cestě. Díky našim zveřejněným kauzám a problémům jednotlivých klientů se stávají služby tuzemských bank skutečně transparentnější,“ potvrzuje Karel Vágner, zakladatel Scandal Media Group.