CZK/€ 25.340 -0,08%

21. 05. 2020

Subjekty:

Komentář Fincentrum & Swiss Life Select: Investice do solární energie

Praha, 21. dubna 2020 – Zelená energie se v poslední době dostává do popředí investování, které se podílí na dlouhodobých globálních trendech. Stále větší podporu nachází u nejvyšších politických autorit. Díky odpovědnosti vůči životnímu prostředí stoupá i její obliba u drobných investorů. Ti jsou však motivováni i vidinou zajímavého zhodnocení svých úspor. Zejména solární energie patří ve světě k nejperspektivnějším odvětvím energetiky. „Realizaci takových investic u nás vidíme často prostřednictví fondů kolektivního investování,“ řekl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Vzhledem ke změnám klimatu bude tento vývoj jenom sílit. Podle evropské fotovoltaické asociace Solar Power Europe se počet solárních instalací za rok 2019 meziročně zvýšil o 25 %. Nejvyšší 80% nárůst instalovaného solárního výkonu zaznamenala Evropa.

Při pohledu na čísla je navíc patrné, že potenciální prostor pro další využití obnovitelných zdrojů je značný. Podle mezinárodní energetické agentury má na světové výrobě elektřiny 39% podíl uhlí, 23% plyn, voda 16 %, jádro 10 % a o zbylých 12 % se dělí ostatní jako ropa, slunce, vítr nebo biomasa. Přitom vítr a slunce – s jedním z nejmenších podílů na produkci elektrické energie – mohou podle výzkumníků z BloombergNEF představovat nejlevnější zdroj až pro dvě třetiny populace.

Nezanedbatelným faktorem je očekávání dalšího nárůstu spotřeby elektrické energie, především pak ve většině ekonomicky nerozvinutých zemí v Africe a v jižní Asii. V chudších zemích nebude zrovna prioritou využití obnovitelných zdrojů. Ve skutečnosti pro to ale mají zmíněné regiony značně příznivé přírodní podmínky.

Zahraniční solární investice

„Dnes můžeme vidět poměrně velkou aktivitu tuzemských investorů v zahraničí. Vyhledávaným je například maďarský solární trh, který na rozdíl od České republiky zažívá významnější podporu fotovoltaiky zhruba poslední dva roky. Atraktivita zdejší fotovoltaiky tkví v zaručeném odběru elektřiny za cenu 102 eur za jednu megawatthodinu, což současně představuje dvojnásobek místní tržní ceny. Další investice směřují třeba na Slovensko nebo do Polska. Zatímco u nás se novela zákona ještě vytváří, ve všech zmíněných zemích již praktikují formu aukcí,“ řekl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

České zkušenosti a rizika investic

Na druhou stranu i tento business má svá rizika, která asi nejvíce zastupuje faktor proměnlivosti politického prostředí. Pro konkrétní příklady nemusíme chodit daleko. Počátek české podpory solární energie vytvářel pro investory velice příznivé podmínky, přičemž daňový poplatník s nelibostí nesl velké zatížení státního i rodinného rozpočtu. Ze zákona bylo ustanoveno, že garantovaná výkupní cena se investorovi po dobu 20 let navyšuje, a to minimálně o 2 %. Nebyla však zohledněna globálně klesající nákladovost fotovoltaiky. Reálný výnos tak začal investorovi rapidně růst.

Situace se ale postupně obrátila, kdy Poslaneckou sněmovnou prošla solární daň 26 % s retroaktivní platností. To znamená, že se zdanění vztahovalo na velkou část fotovoltaických elektráren uvedených do provozu před datem schválení daně. Na příkladu Slovenska můžeme vidět trochu jiný scénář, kdy se dodatečně zavedl nový poplatek za připojení do distribuční sítě. To vše tak může snížit původně plánovaný výnos solární investice.

Zelená politika

Otázkou však zůstává, jestli pokoronavirová doba nějak nezahýbe s podporou obnovitelných zdrojů ve světě. K tomuto tématu už diskutovali i vrcholní představitelé Evropské unie. Ti přitom ještě nedávno sváděli těžký boj o podobu Green Deal (plánu EU, který má mimo jiné za cíl, aby Evropská unie dosáhla klimatické neutrality do roku 2050). Představitelé států EU souhlasili s návrhem, aby případná podpora evropským ekonomikám obsahovala projekty a investice v oblasti boje proti změnám klimatu. „V nově zveřejněných pravidlech podpory prozatím ale podmínka investice do ekologických opatření není. Každopádně zelená politika se zdá být i nadále hlavním cílem. To je pro fondy investující do obnovitelné energie dobrou zprávou. Další optimistický pohled nabízí některé investiční společnosti, jejichž solární energie velice dobře odolává současné krizi. Ve spoustě zemí sice výrazně opadla poptávka po elektřině, ale pro solární energii sehrává důležitou roli ještě jiná proměnná, a to v meziročním porovnání větší počet slunečných dnů,“ řekl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.