CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

22. 03. 2016

KION Group hlásí rekordní hospodářské výsledky za rok 2015

Velmi dobré výsledky v roce 2015 položily vynikající základy k tomu, abychom rázně pokročili v implementaci naší strategie do roku 2020 a především v oblasti digitalizace, automatizace a skladových systémů,“ řekl generální ředitel společnosti KION Group Gordon Riske po oznámení hospodářských výsledků za rok 2015. „Zároveň se i nadále soustředíme na efektivitu, a to zejména v oblasti produkce a rozvoje, protože konkurence na našem trhu stále stoupá.

Celkový příjem zakázek společnosti KION Group vloni vzrostl o 9,3 % na 5,216 miliard eur (přes 141 miliard Kč). Koncern navíc vstoupil do nového roku s objemem zakázek 864 milionů eur (23,5 miliard Kč), což je o 13,1 % více než před 12 měsíci. Tržby se meziročně zvýšily o 9 % na 5,098 miliard eur (téměř 140 miliard Kč), a poprvé v historii společnosti překročily hranici
5 miliard eur. Zisk před zdaněním a úroky (EBIT) vzrostl rovněž o 9 % na 482,9 milionů eur (přes 13 miliard Kč).

Zejména díky posilování na klíčovém trhu v západní Evropě společnosti KION Group vloni narostl počet objednávek nových vozíků o 7 %, což snadno překonalo 1% nárůst na světovém trhu. Značka Linde Material Handling poprvé v historii překonala hranici 100 000 objednávek. Celkový počet zaměstnanců koncernu se zvýšil o téměř 1 000 na současných 23 506.

Od začátku roku vyrábí KION Group vysokozdvižné vozíky typu „retrak“ v průmyslové zóně nedaleko Ostrova u Stříbra. Nová produkční hala s digitálně propojenými systémy a roční výrobní kapacitou 12 000 vozíků v současnosti zaměstnává 150 lidí. Investice do vybavení budovy dosáhla asi 14 milionů Eur (téměř 400 milionů korun). Hala se rozkládá na ploše o rozloze přibližně 24 000 metrů čtverečních. Budovu vybudovala developerská společnost Panattoni Europe ve spolupráci s českou společností Accolade.

Klíčové ekonomické ukazatele KION Group v roce 2015 a ve 4. čtvrtletí 2015

2015 2014 Rozdíl Q4 2015 Q4 2014 Rozdíl
Počet přijatých objednávek (zaokrouhleno) 165 800 155 000 7,0 % 43 500 39 700 9,4 %
Údaje v milionech eur
Objem přijatých objednávek [2] 5 215,6 4 771,2 9,3 % 1 397,1 1 283,5 8,8 %
Tržby 5 097,9 4 677,9 9,0 % 1 440,7 1 305,6 10,3 %
Zisk před zdaněním a úroky (EBIT) [1]EBIT marže [1] 482,9 9.5% 442,9 9.5% 9,0 % 151,8 10,5 % 134,2 10,3 % 13,2 %
Hospodářský výsledek 221,1 178,2 24,0 % 77,2 59,6 29,5 %
Volné hotovostní prostředky (FCF) 332,7 305,9 8,8 % 293,4 208,4 40,7 %
Počet zaměstnanců [3] 23 506 22 669 3,7 %

[1] EBIT očištěný o akvizice KIONu a jednorázové položky.

[2] Údaje za předchozí rok upraveny podle nové metody pro výpočet příjmu objednávek zavedené v roce 2015.

[3] Údaje ke dni 31. prosince 2015 ve srovnání se stavem k 31. prosinci 2014 (zaměstnání na plný úvazek).