CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

18. 12. 2019

Investiční fond Quant navýšil podíl akciové složky. Přestože jsou burzovní indexy na rekordu, řídící algoritmus vidí prostor pro další růst

• Do akcií půjdou nově dvě pětiny z bezmála půl miliardy korun investovaných prostřednictvím fondu Quant. Dosud to bylo jen 25 procent.
  • O navýšení podílu akciové složky rozhodl unikátní řídicí algoritmus fondu navzdory tomu, že jsou podle něj nyní akcie mírně nadhodnocené.
  • Existenci prostoru pro další růst burzovních indexů ukázal vývoj ve Spojených státech, kde se zvýšila peněžní zásoba.

Nejvýnosnější český indexový algoritmický fond Quant navýšil podíl akciové složky. Ta dosud tvořila čtvrtinu všech aktiv fondu, nyní se na nich podílí už ze 40 procent. K navýšení došlo přesto, že burzovní indexy na začátku tohoto týdne prolomily historické rekordy. O větší důvěře v další růst akcií rozhodl unikátní algoritmus, který ve fondu Quant určuje rozložení aktiv mezi ETF na americké akciové indexy a nástroje peněžního trhu. „Jedním z klíčových vstupů modelu fondu Quant je stav peněžní zásoby ve Spojených státech. Protože v nedávné době došlo k jejímu nárůstu v důsledku nebývalé aktivity amerického Federálního rezervního systému, odrazila se tato skutečnost i na změně váhy akciové složky,“ popisuje hlavní důvod změny přední český ekonom Pavel Kohout, který algoritmus vyvinul a nadále se stará o jeho údržbu a rozvoj.

Ještě většímu zvýšení podílu akciové složky brání podle Kohouta dva faktory. Za prvé jsou akcie podle hlavní metriky algoritmu již v pásmu mírného nadhodnocení – přibližně o 13 %. Prostor pro další růst tedy sice existuje, ale ve srovnání například s rokem 2016, kdy Quant vznikl, a akcie byly o 12 procent podhodnocené, je již omezený. Kromě toho se většina významných makroekonomických veličin, jež do modelu vstupují, nachází v neutrálním pásmu. „Týká se to například úvěrové činnosti amerických bank. Pokud jde o indikátor recese, existuje možnost, že americká ekonomika vstoupí do recese v roce 2020, zatím však se stále pohybuje ve fázi růstu,“ říká Kohout.

Podle předsedy správní rady fondu Lukáše Forala se Quant i přes nárůst akciové složky nadále snaží udržet riziko pro klienty co nejníže. „I když podíl akcií na celkovém objemu aktiv fondu vzrostl z 25 % na 40 %, stále držíme většinu majetku na depozitních účtech České spořitelny s úrokem 1,95 % ročně. K vývoji trhů se tedy stavíme konzervativně, což je součástí primární strategie fondu. Investiční doporučení fondu Quant navíc nadále udává algoritmus Pavla Kohouta, který zatím vždy dokázal, že s dosavadními výsledky můžeme být spokojeni my i investoři,“ uvedl Foral.

Že řídící algoritmus, který na rozdíl od lidí nepodléhá emocím, funguje přesně jak má, ukázaly už zpětné testy sahající až do roku 1959. Ty Pavel Kohout provedl ještě před tím, než Quant se stávajícím členem bankovní rady ČNB Alešem Michlem v září 2016 založil. Správnost rozhodování algoritmu pak potvrdila i dosavadní více než tříletá praxe, během níž Quant dosáhl celkového zhodnocení 17,13 %. Jen od začátku letošního roku do konce listopadu přidal už 5,5 %.

Takzvaní kvalifikovaní investoři, kterým je Quant určen, v něm nyní zhodnocují majetek za bezmála půl miliardy korun. „Doba se změnila. Pokud investoři nyní požadují rozumné zhodnocení svých peněz, v podstatě jim zbývají už jen akciové fondy. Fondy peněžního trhu žádné výnosy nenesou a výnosy dluhopisů nevydělají ani na poplatky,“ uzavírá Kohout.

Tisková zpráva Investiční fond Quant