CZK/€ 25.340 -0,08%

CZK/CHF 26.005 -0,04%

04. 08. 2020

Subjekty:

Index českého investora CII750: Ve druhém čtvrtletí dosáhl průměrný český investor zhodnocení 7,4 %

Průměrný český investor dosáhl ve druhém čtvrtletí 2020 kladného zhodnocení 7,4 %. Vyplývá to z vývoje Indexu českého investora CII750. Od počátku roku tedy částečně kompenzoval znehodnocení z prvního kvartálu a po šesti měsících sčítá lehké ztráty v podobě -3,3 %. „V porovnání s globálním akciovým indexem MSCI ACWI, který se po uplynulém pololetí pohyboval kolem -7,14 %, si tak český investor vedl znatelně lépe. V první čtvrtletí mu totiž pomohla konzervativní část portfolia, která dokázala lépe odolat výrazným cenovým propadům na finančních trzích,“ komentoval vývoj Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Od začátku druhého čtvrtletí nabraly průměrné výnosy českého investora po předešlých poklesech strmý růst. V dubnu se tak meziměsíčně zhodnotily jeho investice o téměř 5 %. Následující měsíce začala dynamika ubírat na tempu, když v květnu investice vzrostly o 1,67 % a v červnu o 0,6 %. V rámci rozložení portfolia Indexu českého investora měly na celkovém výsledku druhého kvartálu pozitivnější zásluhu především akciové fondy s průměrným výnosem téměř 16 %. Vedle toho konzervativnější část portfolia za dané období přidala výnos skoro 3 %.

Zdroj : CII750, Fincentrum & Swiss Life Select a Thomson Reuters, vychází ze základu k 31. 12. 2019

„Dubnový a květnový vývoj na finančních trzích přinesl stabilnější prostředí. Většina investorů tak uvítala oživení a optimismus, které táhly velkou část předních akciových indexů k ziskům. V prvním červnovém týdnu sice pokračovaly strmě v daném růstovém trendu, zbytek měsíce však čelily dvěma menším cenovým propadům. Českého konzervativnějšího investora mohly zase v portfoliu těšit české státní dluhopisy, které z uklidnění na globálních trzích dokázaly také těžit. Cenově výrazně vzrostly především v první půli května. To bylo dáno i měnovou politikou ČNB, která začátkem měsíce snížila sazby o 0,75 %,“ řekl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

V konzervativních fondech v prvním čtvrtletí obstály především dluhopisy vyspělých zemí, které pro investory představovaly bezpečný přístav. Jejich výnosy však byly natolik snížené, že se pro druhé čtvrtletí nedal očekávat moc velký prostor pro další zhodnocování. To samé platilo pro peněžní účty a repo operace.

Naopak uklidnění na globálních trzích pomohlo ve druhém čtvrtletí některým dluhopisům rozvíjejících se ekonomik. Uvolněná měnová politika centrálních bank pak podpořila růst i rizikovějších investičních instrumentů. Mezi ně patřily například municipální dluhopisy, krátkodobé korporátní cenné papíry nebo dokonce dluhopisové ETF, a to v menší míře i ty s horším ratingem ve spekulativním pásmu (High Yield).

Při pololetním bilancování v rámci konzervativních investic byly nejvýkonnější dluhopisy investičního pásma, tedy bezpečnější dluhopisy.

U akciových fondů se v uplynulém půlroce dařilo dosahovat dobré výkonnosti asijským akciím, zvláště pak těm z Číny a Tchaj-wanu. Úspěšně si vedly i fondy z kategorie velkých společností, které jsou součástí amerického akciového indexu S&P 500. Na opačném konci pořadí se nacházely trhy z regionů Brazílie, Kolumbie či Indonésie.

U sektorového rozdělení se v uplynulých šesti měsících vedlo technologií. Dynamický růst později doprovázel i zlato.  Na posledních příčkách figurují komodity – především ropa.

Tabulka níže ukazuje na umístění fondů podle jejich pololetní výkonnosti přepočtené do české koruny.

Tabulka: Deset nejvýnosnějších a deset nejméně výnosných fondů

Zdroj : Fincentrum &Swiss Life Select a Thomson Reuters