Středa 23. června. Svátek má Zdeňka.

Hlavní akciové trhy v úvodu měsíce stagnují

Investice 02.05.2016 | 17:24 0 Komentářů

Západoevropské akciové indexy dnes oscilují kolem pátečního závěru. Mezi posilující sektory patří automobilky poté, co šéf Fiat Chrysler uvedl, že je optimistický ohledně výhledu čínského trhu. Ztrácí však finanční nebo těžební firmy.

Obchodní aktivitu negativně ovlivnil fakt, že kvůli svátku jsou zavřené londýnské trhy. Americké burzy v úvodu seance nepatrně posilují navzdory tomu, že průmyslový index ISM za duben přinesl zklamání. Také v zámoří se kvůli poklesu cen ropy nedaří energetickým titulům.

Pražská burza vstoupila do květnového obchodování poklesem o sedm desetin procenta. Nejvíce negativní dopad na index PX dnes měly ztráty pojišťovny VIG (-1,5 %) a energetické společnosti ČEZ (‑1,4 %). Největší ztrátu pak zaznamenaly i přes absenci nových zpráv akcie Unipetrolu (-2,25 %). V zisku dnes bylo jen několik menších emisí, vedle výrobců nápojů Kofola a Stock Spirits nakonec i rozkolísané akcie uhelné společnosti NWR (+9,1 %).

JOSEF NĚMÝ
Akciový analytik