Pondělí 18. ledna. Svátek má Vladislav.

Farmaceutické tituly opět vládnou akciovému trhu

Investice 22.06.2017 | 16:47 0 Komentářů

Evropské akciové trhy pokračují v poklesu. Index Stoxx 600 ztrácí další tři desetiny procenta, když mezi největšími propadlíky se opětovně nacházejí energetické tituly (-0,9 %). O pozici nejhoršího se perou s finančním sektorem. Naopak jednoznačným leaderem jsou farmaceutické tituly, které rostou o 1,3 %. V kladné nule se nachází i informační technologie a prodejci zbytného zboží.

Americký akciový trh vstoupil do dnešní seance nerozhodně a index S&P 500 kolísá kolem včerejšího závěru. Z jednotlivých sektorů vyčnívají opět farmacie, které připisují 0,8 %. Ostatní odvětví rostou či klesají do 0,4 %.

Pražskému akciovému parketu rovněž svítila červená. Index PX odepsal dvě třetiny procenta, když největší ztráty zaznamenal ČEZ, který přišel o 1,5 %. Klesaly ceny elektřiny a do určité míry mohlo sehrát svoji roli i rozhodnutí valné hromady vyplatit dividendu ve výši 33 CZK na akcii. Management společnosti dnes oznámil akvizici dalších 14 větrných turbín o celkovém instalovaném výkonu 35,4 MW v německé lokalitě Lettweiler Höhe. Větrný park je již kompletně v provozu a součástí kontraktu je i získání provozní podpory ve formě garantovaného výkupního tarifu na 20 let. Od hlubšího propadu bránily index akcie O2 Czech Republic, které vzrostly o 1,6 %. V minimálním plusu jedné desetiny procenta se udržely akcie pojišťovny VIG. Zobchodovaný objem dosáhl dvou třetin ročního průměru.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA