Úterý 15. června. Svátek má Vít.

Důvěra investorů v P2P půjčky roste, na jednu půjčku se skládá v průměru 28 investorů

BankyInvestice 19.05.2016 | 08:18 0 Komentářů

Důvěra investorů v platformu P2P půjček roste. Zatímco v červnu 2015 investoři profinancovali 23 procent schválených půjček, letos v dubnu už to bylo 98 procent půjček. (Tisková zpráva: Benefi)

Investoři projevují o zhodnocení úspor prostřednictvím P2P půjček čím dál větší zájem. Podle statistik společnosti Benefi bylo dubnu roku 2016 vyplaceno 98 procent všech schválených půjček, zatímco loni v červnu to bylo jen 23 %.

I další čísla vykazují pozitivní trend. Půjčky jsou nyní profinancovány v průměru za 14 hodin, zatímco loni v červnu to bylo v průměru za šest dní.  Na jednu půjčku se skládá zhruba 28 investorů. Od loňského června, kdy byla platforma spuštěna, investovalo tímto způsobem přes dva tisíce lidí.

Průměrné roční úrokové výnosy z P2P půjček se pohybují ve dvouciferných číslech. Například průměrný čistý roční úrokový výnos investorů u společnosti Benefi byl letos v dubnu za celé portfolio půjček na úrovni 12,63 procenta. Vymáhání pohledávek po splatnosti jde na vrub postkytovatele.

“Výnos by měl navíc do budoucna růst, protože současné čisté výnosové procento se navýší o vymožené pohledávky,” uvádí předseda představenstva akciové společnosti Benefi Pavel Matoušek.

Jeden investor rozkládá podle statistik společnosti Benefi investiční riziko v průměru mezi 17 různých půjček. Sedm procent investorů dokonce tímto způsobem investuje více než 100 tisíc korun. „Investor hradí poplatek až z uskutečněných transakcí, tedy až když dlužník řádně splácí. Následná provize Benefi je pouze čtvrtina z přijatého a vybraného úroku od dlužníka, to znamená ze zisku investora,“ dodává Matoušek.

Činnost P2P platforem je v České republice regulována Českou národní bankou (ČNB) v rámci registrace a dozoru nad činností poskytovatelů platebních služeb malého rozsahu.