CZK/€ 24.730 -0,08%

CZK/£ 28.829 -0,07%

CZK/CHF 24.552 +0,46%

26. 05. 2022

Díky podpoře NEY spořitelního družstva dostanou děti, senioři a další potřební více nových knih od českých autorů

NEY spořitelní družstvo se stalo pro rok 2022 hlavním partnerem neziskové organizace Česká kniha pomáhá. Hlavním cílem organizace, která vznikla v roce 2021, je prostřednictvím knih pomáhat lidem překonávat jejich nelehké životní situace. Česká kniha pomáhá zdarma poskytuje nové knihy od českých autorů všude tam, kde mohou pomoci.

Darované knihy nejčastěji směřují do domovů pro seniory, dětských domovů, psychiatrických léčeben a jiných zařízení sociálních služeb. Během roku od svého založení rozdala Česká kniha pomáhá již téměř 1 000 knih v celkové maloobchodní ceně takřka 300 tisíc korun. Tyto knihy byly předány 35 zařízením.

„K podpoře projektu Česká kniha pomáhá nás motivovalo hned několik důvodů. Věříme, že kniha může být skutečně v některých životních situacích nejlepším přítelem člověka. Současně také rádi podporujeme naši kulturu a české autory. A samozřejmě máme radost, že neprodané nové knihy díky této instituci nekončí na skládkách či ve sběrných surovinách, ale na nočních stolcích lidí, kteří si je rádi přečtou,“ říká Lukáš Hartl, předseda představenstva NEY spořitelního družstva.

V roce 2022 bude moci Česká kniha pomáhá díky podpoře NEY spořitelního družstva rozdat dalších řádově 5 tisíc knih. S podporou ostatních dárců by tak ve druhém roce svého fungování mohla Česká kniha pomáhá rozdat celkem až deset tisíc knih od českých autorů.

„Podpory NEY spořitelního družstva si velmi vážíme a věříme, že tato podpora může být dlouhodobější, nejen v roce 2022. Je snem každé neziskovky získat partnera, který nedává jen peníze, ale nabízí také svůj čas. Díky entuziasmu vedení NEY spořitelního družstva připravujeme již nyní další akce, jako je povídání o knihách a předčítání z nich seniorům či dětem, a to zaměstnanci této finanční instituce přímo v sociálních zařízeních,“ dodává Jan Stopka, předseda správní rady Česká kniha pomáhá.