CZK/€ 24.735 -0,06%

CZK/£ 29.035 -0,10%

CZK/CHF 24.969 -0,04%

30. 05. 2019

Dbají české firmy na vhodné pracovní prostředí? Investice do zdraví zaměstnanců jsou nedostatečné, shodují se odborníci

Únava, bolest hlavy, nižší výkonnost, špatná nálada nebo různá onemocnění pohybového aparátu. Nevhodné pracovní prostředí se výrazně odráží na zdraví a motivaci pracujících v kancelářích. Jak potvrzují statistiky České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), jen v loňském roce stály nemoci pohybové soustavy za více než třemi sty tisíci případy dočasné pracovní neschopnosti. Podle zkušeností personálních agentur jde navíc i o důležité kritérium při výběru nového zaměstnání. Přitom v řadě českých firem jsou navíc investice do zdraví zaměstnanců stále na nízké úrovni.

Začíná to příliš nízkou židlí, pokračuje nevhodným stolem a končí třeba nedostatkem čerstvého kyslíku. Příjemné pracovní prostředí se skládá z mnoha aspektů. Je třeba vhodně nastavit vlastní pracoviště na míru konkrétního pracovníka, řešit akustiku, přísun okysličeného vzduchu a akustické, případně i bionické podlahy. To vše dává dohromady vyvážený ergonomický celek,“ vyjmenovává architektka Šárka Daňková z ERGO Working Space, která firmám radí s koncepcí a realizací příjemného pracovního prostředí.

Jednou z nejtypičtějších zátěží, které čelí lidský organismus v kanceláři, je pohled do obrazovky počítače v kombinaci s nevhodným osvětlením prostoru. To potvrzuje i největší český výrobce LED svítidel, společnost Modus, která zajišťuje výpočty osvětlení v kancelářských komplexech po celém světě. „Pro ideální pracovní prostředí je zásadní zvolit správnou úroveň osvětlenosti. Příliš světla může způsobovat u zaměstnanců napětí a bolest hlavy. Naopak přítmí zase škodí očím a způsobuje permanentní únavu,“ upozorňuje obchodní manažer Jan Kavka ze společnosti Modus. Přitom technologie pokročily již tak daleko, že moderní kanceláře mohou například využívat senzory, které zaměstnancům automaticky během dne nejen upravují proudění čerstvého vzduchu, ale i třeba i barvu světla. „Ráno mohou svítidla zářit teplejším tónem, odpoledne by barva měla být neutrální bílá a k večeru se zase vracet to teplého tónu,“ doplňuje Jan Kavka.

Některé české firmy na investice do pracovního prostředí „zapomněly“

Podle Šárky Daňkové jsou ale v Česku zatím investice do zdraví zaměstnanců obecně na nízké úrovni, nebo jsou to jen dílčí kroky bez vytvoření koncepce. „Přitom se to z dlouhodobějšího hlediska jednoznačně vyplatí. Odrazí se to v nižší nemocnosti zaměstnanců, jejich spokojenosti a tím i minimální fluktuaci. Výsledkem je prokazatelně vyšší produktivita práce a nízké náklady na recruitment,“ upozorňuje Daňková.

Statistiky ČSSZ ukazují, že právě onemocnění pohybového aparátu jsou v posledních letech druhou nejčastější příčinou pracovní neschopnosti po respiračních chorobách. Jen v loňském roce instituce evidovala přes 323 000 ukončených případů dočasné pracovní neschopnosti způsobené nemocemi pohybové soustavy. Přitom ztráty způsobené zaměstnavatelům několikanásobně překračují investici do zdravého pracoviště.

Podle manažera náboru personální agentury ManpowerGroup Jiřího Halbrštáta se situace začíná měnit až v posledních letech i pod tlakem nízké nezaměstnanosti. „Především v IT a byznysových službách proběhla řada stěhování velkých firem. Tyto firmy se potom u uchazečů předhánějí tím, kdo má modernější a vhodnější pracovní prostředí. Na tom si v podstatě zakládají svůj HR marketing,“ všímá si Halbrštát.

Zvyšujícího se zájmu o vhodné pracovní podmínky si všímají i čeští světlaři. „V posledních asi třech letech se na nás častěji obracejí projektanti, abychom jim doporučili vhodná světelná řešení pro jejich kanceláře nebo výrobní haly,“ říká obchodní manažer Modusu Jan Kavka.

Tisková zpráva Modus