Úterý 13. dubna. Svátek má Aleš.

CYRRUS podal podnět k prověření činnosti Volksbank

Banky CYRRUS, a.s. 27.07.2015 | 16:09 0 Komentářů

CYRRUS, významný český obchodník s cennými papíry, se obrátil na rakouskou centrální banku s žádostí o posouzení velmi nestandardního postupu rakouské Volksbank.

Banka v minulosti vyemitovala garantované certifikáty, které měly zajistit 100% návratnost vložených prostředků klientům, kteří si je zakoupili. Před několika dny však Volksbank přišla s informací, že v rámci restrukturalizace se rozhodla využít směrnice EU, která bance umožňuje ve veřejném zájmu vyvést část svých závazků na jiný subjekt. Rakouský regulátor tento krok schválil, avšak nový dlužník – společnost immigonportfolioabbau (IP) –  nabízí držitelům garantovaných produktů splatných po roce 2017 pouze diskontovanou cenu na úrovni nižší než 100 % vložených prostředků.

Vedení společnosti CYRRUS se rozhodlo na tento krok reagovat stížností u rakouského regulátora. „Nelíbí se nám, že banka může vyvést tyto produkty do jiného subjektu, nabídnout za garantované produkty méně než 100 % a tvářit se přitom, že je vše v nejlepším pořádku,“vysvětluje Jiří Loubal, ředitel společnosti CYRRUS. Jak celá záležitost dopadne, není úplně jisté. Nicméně se může stát, že ochrana klienta, v tomto případě věřitele, je v evropském prostoru až na posledním místě.