Úterý 28. září. Svátek má Václav.

ČEZ ESCO dokončila akvizici AZ KLIMA. Jedničku na trhu vzduchotechniky dosud majoritně vlastnil fond Genesis

Investice 03.10.2016 | 11:18 0 Komentářů

Komplexní poskytovatel energetických služeb ČEZ ESCO, který je součástí Skupiny ČEZ, převzal od fondu Genesis Private Equity Fund II a ostatních podílníků akcie společnosti AZ KLIMA. ČEZ ESCO je tak nyní stoprocentním vlastníkem AZ KLIMA. Transakce již byla také schválena Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

„O kompetentní firmu zabývající se vzduchotechnikou jsme velice stáli, protože tato oblast je častou součástí projektů komplexních energetických úspor, které našim firemním a institucionálním zákazníkům nabízíme. Akvizicí AZ KLIMA jsme tak dokončili pokrytí základní palety našich služeb,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák. „AZ KLIMA je jedničkou na českém trhu s mnoha referencemi. Má také výhodu, že prošla rukama investičního fondu, což přináší jistotu kvalitního managementu a správně nastavených procesů.“

Z AZ KLIMA se nyní v rámci ČEZ ESCO stane kompetenční centrum v oblasti služeb HVAC (heating, ventilation and air conditioning), tedy integrovaných systémů topení, chlazení, větrání a klimatizace.

„AZ KLIMA bude pokračovat v tom, co umí nejlépe a zaměří se na design, inženýring a servis v oblasti vzduchotechniky. Struktura společnosti, její aktivity i počet zaměstnanců zůstávají stejné. Podobně máme zájem pokračovat ve spolupráci i s jejími dosavadními obchodními partnery,“ říká ředitel ČEZ ESCO pro rozvoj Petr Štulc.

Těší nás, že se novým vlastníkem AZ KLIMA stává silná společnost ze skupiny ČEZ. Získává tak podnik, který má po pěti letech působení fondu GPEF II zdravé základy, široké spektrum zákazníků a potenciál k dalšímu růstu,“ hodnotí transakci Jan Tauber, ředitel společnosti Genesis Capital, která poskytuje poradenství private equity fondům Genesis.

Fond GPEF II odkoupil 68,5% podíl ve společnosti v roce 2011, 30% dosud držel Miroslav Čížek, který společnost v roce 1992 založil, a 1,5 % měli manažeři AZ KLIMA.

Víte že…

• HVAC (heating, ventilation and air conditioning) představuje přibližně desetinu z celkové spotřeby elektřiny průmyslových objektů a u některých typů až 50 %?
  • Klimatizace a vzduchotechnika tvoří zhruba pětinu investičních nákladů u projektů EPC, tedy projektů energetických služeb se zaručeným výsledkem?
Tisková zpráva: Genesis Capital, ČEZ