Neděle 23. února. Svátek má Svatopluk.

Cesta k využívání bankovní identity Čechy je otevřena. Potřebné novely podepsal Prezident ČR

Praha, 12. února 2020 – Prezident České republiky dnes podepsal legislativní novely, které Čechům umožní využívat svou bankovní identitu pro ověřený přístup k elektronickým službám státu i soukromých firem.

rezident České republiky dnes podepsal potřebné změny zákonů k realizaci projektu České bankovní asociace (ČBA) s názvem SONIA/BankID. „Tímto krokem je prakticky završen legislativní proces, jehož byla Česká bankovní asociace iniciátorem a hybatelem,“uvedl Pavel Štěpánek, výkonný ředitel ČBA, a dodal, že tento projekt je významným příspěvkem českých bank k realizaci vládní koncepce Digitální Česko.

Hlavním přínosem využití bankovní identity, resp. přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví, k plošnému ověřování totožnosti v digitálním světě je zjednodušení přihlašování ke službám poskytovaným elektronicky. Lidem umožní zbavit se „džungle“ hesel a přihlašovacích kódů. Poskytovatelé online služeb budou moci využívat k ověřování zákazníků prověřený a bezpečný nástroj.

Inspiraci pro Projekt SONIA/BankID hledala bankovní asociace u těch zemí v Evropě, které jsou z pohledu digitalizace nejrozvinutější. Svou bankovní identitu používají Seveřané například běžně k vyřizování naprosté většiny záležitostí, které občan se státem i se soukromými poskytovateli služeb v průběhu svého života řeší. V Česku by využívání bankovní identity mělo umožnit zhruba 5 milionům klientů bank například potvrzovat svou totožnost při vstupu do klientských zón pojišťoven či dodavatelů energií, jednodušeji se přihlašovat a odhlašovat do e-shopů při nákupech online, či podepisovat elektronické dokumenty z pohodní domova. Bankovní identita by mohla být také způsobem, jak potvrdit svou identitu při přihlašování do Portálu občana, kam je v plánu soustředit veškeré elektronicky poskytované služby státu, či do v současnosti budovaného portálu MOJE daně. „Používání bankovní identity bude pro uživatele stejně bezpečné a jednoduché, jako přihlašování do internetového bankovnictví. Nemusí se obávat ani vzniku tzv. Velkého Bratra. To například znamená, že banky nebudou mít vůbec přístup k informacím, jaké konkrétní záležitosti si občan na online portálech státu po svém přihlášení vyřizuje,“ vysvětluje Filip Hanzlík, který měl v ČBA projekt SONIA/BankID na starosti.

Momentem, kdy bude novela zveřejněna ve Sbírce listin, získají všechny banky v Česku možnost službu BankID poskytovat. Dalším krokem nyní bude budování potřebné infrastruktury a nastavení technologických procesů pro komunikaci mezi bankami i poskytovateli elektronických služeb. Masivnější využití nástroje BankID tak lze předpokládat v průběhu první poloviny roku 2021.

Tweet 20