Pondělí 18. ledna. Svátek má Vladislav.

Česká koruna drží zisky

Investice 09.05.2017 | 17:35 0 Komentářů
Česká koruna dnes udržela zisky z posledních dní a atakovala své nejsilnější úrovně za poslední tři týdny. Po dočasném dopoledním oslabení k 26,70 CZK/EUR se kurz v odpoledních hodinách vrátil k 26,65 CZK/EUR. Koruně pomáhá zejména uklidnění situace po francouzských prezidentských volbách.

Dnešní data zásadní dopad na kurzový vývoj neměla. Statistiky březnových maloobchodních tržeb i bilance zahraničního obchodu za stejný měsíc vyzněly velmi pozitivně. Silný trh práce se jednoznačně promítá do toho, že domácnosti se nebojí zvyšovat své spotřebitelské výdaje. Vyšší domácí poptávka sice v kombinaci s vyššími cenami komodit tlačí na vyšší dovozy, ale vývozy zejména díky úspěšnému automobilovému průmyslu ale rostou v absolutním vyjádření ještě rychleji. Bez odezvy trhu zůstala i statistika o objemech obchodů ze strany ČNB. Březnové intervenční nákupy byly opravdu rekordní. Nicméně to je již minulost.
Z fundamentálního pohledu bude i zítřek velmi zajímavý. Z reálné ekonomiky očekáváme další sérii příznivých dat,tentokráte ze strany průmyslu a stavebnictví. Březnová čísla podpoří kalendářní efekt. Čísla celkově potvrdí silný vstup české ekonomiky do Q1 17. Horší to ale bude s inflačními čísly. Postupně vyprchává efekt statistické základny cen pohonných hmot. Kvůli tomu meziroční dynamika růstu spotřebitelských cen významně poklesne, a to z březnových 2,6 % y/y na 2,2 % y/y. Náš odhad nacházející se pod tržním konsensem ve výši 2,3 % tak hrozí v případě svého naplnění dočasnou negativní reakcí koruny vůči euru.

Jan Vejmělek, Komerční banka