CZK/€ 24.740 -0,75%

CZK/CHF 23.823 -0,84%

16. 04. 2012

Subjekty:

Češi se odmítají dále zadlužovat

Čerpání dalšího úvěru již pro Čechy není variantou, jak řešit nedostatek financí v domácnosti. V případě, že by nestačilo omezit výdaje, hledali by druhou práci (12 %) nebo přistoupili ke změně stávajícího zaměstnání (8 %).  Celá třetina Čechů (33%) dokonce přímo očekává zhoršení své finanční situace (33 %) a většina z nich se proto v poslední době rozhodla své výdaje omezit. Oblastí, kterou utahování opasků postihlo nejvíce, je kultura. V návštěvách divadla, kina, koncertů nebo galerií se uskromnilo 59 % lidí. Hned druhou položkou jsou ale potraviny (49 %), a to před alkoholem (45 %), cestováním (45 %) nebo koníčky (39 %).

Mezi lidmi s nadprůměrnými příjmy (nad 30 000 Kč) se k omezení výdajů uchýlilo 66 %. Nejméně ochotni jsou šetřit na sportu a vzdělání. Neuvažují ani o rušení finančních produktů jako jsou stavební spoření, životní pojištění či termínovaný vklad. K tomuto kroku by přistoupila pouhá 4 % z nich, tedy dokonce třikrát méně než v populaci jako celku.  Peníze ovšem investují obezřetněji než dříve.

„Není překvapením, že lidem více záleží na tom, jak nakládají se svými financemi. Kladou větší důraz na správně zvolenou finanční strategii a vybírají produkty, které jsou pro ně skutečně výhodné,“ dodává Pavel Manhalter, výkonný ředitel AWD ČR. Tomu odpovídá i počet lidí, kteří v poslední době nijak neomezili, nebo dokonce navýšili svoje investice, je jich totiž 81 %. Desetina z nich našla výhodnější podmínky pro svůj termínovaný vklad nebo spořicí účet.  Další investovali do akcií, podílových fondů nebo stavebního spoření.

awd-zadluzovani-041612-02

Zdroj:  Průzkum veřejného mínění agentury Perfect Crowd pro AWD (počet respondentů: 1041, reprezentativní vzorek podle pohlaví, věku a regionu)

awd-zadluzovani-041612-01