Pondělí 16. července. Svátek má Luboš.

Běžný účet zahájil nový rok v plusu

Bilance zboží a služeb v lednu navýšila přebytek na 30 mld. Kč, což je přibližně o polovinu méně než v předchozím měsíci. Celkově byly vyplaceny dividendy z přímých investic ve výši 8,9 mld. Kč, což je o více než 20 miliard méně oproti předchozímu měsíci. Kladný přebytek prvotních důchodů ve výši 3,6 mld. Kč jen o vlas nepokryl deficit druhotných důchodů. V obou položkách je zahrnuto 4,5 mld. Kč, které v lednu do ČR přispěla EU.

Finanční účet zaregistroval nižší odliv kapitálu ve výši 2,8 mld. Kč. Přítok přímých investic v lednu dosáhl více než 70 mld. Nicméně finanční účet zaznamenal výrazný odliv portfoliových investic ve výši 261,6 mld. Kč, způsobený optimalizacemi bilancí tuzemských bank v souvislosti s požadavky Fondu pro řešení krize. Dopomohl tomu zřejmě i pozvolný odchod zahraničních držitelů státních dluhopisů, kteří v lednu drželi o 50 mld. Kč méně. Ostatní investice byly v plusu 176,8 mld. Kč, což bylo způsobeno změnou pozice domácího bankovního sektoru vůči zahraničí. Devizové rezervy centrální banky poklesly o 10,3 mld. Kč.

Na konci tohoto roku očekáváme pokles přebytku běžného účtu na 40 mld. Kč kvůli posilující koruně a zhoršující se bilanci zahraničního obchodu.

Kurz koruny dnes dopoledne oslabil o tři haléře k EUR/CZK 25,43, nicméně jedná se o korekci posilujícího trendu z posledních tří dnů. Pro naši měnu budou důležitější výsledky jednání centrální banky, které proběhne na konci března.

Jakub Červenka, analytik Raiffeisenbank a.s.,