Středa 16. června. Svátek má Zbyněk.

Banky se kvůli rozvoji fintech budou muset změnit

Investice 13.06.2016 | 08:49 0 Komentářů

Šéf českého zastoupení Capgemini Zdeněk Přibyl v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI) naznačuje, jak moc se budou muset banky změnit. Třeba i dělat podnikům faktury. V systémech, které si domluví u IT kolosů.

Podle Přibyla je budoucnost v aplikacích umožňující okamžitou platbu v řádu vteřin. „Mladá generace kolem roku 2000 je náročná a rychlá. Banky jsou si toho vědomy,“ říká v rozhovoru.

„Klienti zaplatí rádi drobný poplatek například za službu, která jim umožní investovat rovnou z ulice, z mobilního telefonu. Na mobilu koupíte akcie a je to hotové. Dnes, když to děláte přes banku, trvá proces tři dny, týden. A mezitím se mění cena komodity, to je problém,“ vysvětluje.

Přibyl se domnívá, že s rozvojem finančně technologických společností, tzv. fintech, se bankám otevírá prostor pro zisky ve firmách. Banka si podle něj systém nebude muset vyvíjet, nebude muset kupovat hardware, ale poptá systém třeba u Microsoftu. „Firma ušetří, zruší fakturační oddělení. A banka má pak šanci získat tisíce takových klientů. Všichni vydělají,“ tvrdí šéf českého zastoupení Capgemini.

Tisková zpráva Finanční a ekonomický institut