Středa 22. září. Svátek má Darina.

Banky a ČEZ dnes táhly pražskou burzu dolů

Investice 01.11.2016 | 18:46 0 Komentářů

Evropské akcie dnes nezastavily včerejší pokles, když všechny sektory bez rozdílu ztrácí a index Stoxx Europe 600 oslabuje o 1,8 %. K zajímavostem dnešního obchodování patří diametrálně odlišný vývoj dvou významných evropských ropných společností BP a Royal Dutch Shell. Zatímco akcie BP ztrácí 4,3 % v reakci na skoro 50% snížení zisku ve třetím čtvrtletí, Royal Dutch Shell evidentně profituje z mega-akvizice BG a po oznámení nejvyššího čtvrtletního zisku za posledních pět měsíců roste cena jeho akcii o 3,3 %.

I přes povzbudivé zprávy z Číny dnes americké akcie pokračují v poklesech z minulého týdne. Index S&P 500 ztrácí 0,3 %, když s výjimkou energetických firem jsou všechny sektory v červeném. Největšími propadlíky jsou dnes zatím realitní a utility sektory.  Výsledky farmaceutického obra Pfeizer dnes investory zklamaly a jeho akcie se propadají o 2 % a skoro o 8 % za poslední měsíc.

Česká burza následovala západoevropské trhy a zakončila dnešní obchodování se ztrátou 1,4 %. Pražský index dnes nejvíce táhl dolů bankovní sektor, v čele s Monetou, která oslabila o 3,2 %. Z nebankovního sektoru se k negativnímu vývoji přidal ČEZ, který ztratil 2,6 %, druhý největší pokles dnešního dne. Růst do 1 % akcií Stock Spirits, Unipetrolu, Philip Morris a Fortuny nebyl dostatečně silný, aby zvrátil propady titulů s vyšší váhou v indexu.

RICHARD MIŘÁTSKÝ
Equity Analyst