CZK/€ 24.660 -0,14%

CZK/CHF 23.987 -0,30%

03. 03. 2022

Balíček od ČSOB pro příchozí z Ukrajiny

Celá skupina ČSOB nepřetržitě s obavami a lítostí sleduje aktuální vývoj na Ukrajině. Banka myslí na ukrajinské spoluobčany, kteří zde žijí a třeba s ní i spolupracují. Také se snaží být oporou pro všechny nově příchozí a maximálně jim usnadnit začátek pobytu v České republice. Pro ně má běžný účet zcela zdarma navíc s dalšími výhodami.

Ukrajinským občanům ČSOB nově nabízí otevření běžného účtu s několika výhodami, včetně finanční pomoci ve výši 2 500 Kč na nově založený účet, a to pouze na základě předložení cestovního pasu. K účtu dále dostanou do 3 dnů platební kartu zdarma, mohou si zřídit jeden devizový účet v eurech nebo dolarech bez měsíčního paušálního poplatku a vkládat hotovost na tento účet zcela zdarma. Pro okamžité placení mohou klienti využít virtuální platební kartu a k dispozici je jim také speciální linka v ukrajinském jazyce: 800 200 290.

Zároveň banka zrušila poplatek za využití svých bankomatů při výběrech ukrajinskými platebními kartami. Ke sjednání účtu stačí občanům ukrajinský pas, není potřeba předkládat povolení k pobytu nebo vízum. Účet je možné založit na všech pobočkách ČSOB.

„Každou formu vojenského konfliktu odsuzujeme a doufáme, že časem bude možné udržitelné mírové řešení. Chápeme, že mnoho lidí se dostalo do nesmírně složité situace a důkladně zvažujeme, jakou pomoc a podporu jim můžeme nabídnout. Ihned po vypuknutí konfliktu jsme vypsali sbírku SOS Ukrajina, nyní jsme připravili speciální účet pro ukrajinské občany. Chtěl bych všechny poprosit o obezřetnost a podporu všem, kteří pociťují strach v souvislosti s touto situací,“ říká John Hollows, generální ředitel skupiny ČSOB.

Prostřednictvím sbírky SOS Ukrajina na dárcovském portále Darujspravne.cz lidé již darovali přes 11 milionů korun.

„Je neuvěřitelné, že jsme jen do této chvíle darovali úžasných 11 milionů korun. Pevně věřím, že je zcela reálné, abychom dosáhli ambiciózní cílové částky, ve kterou na začátku někteří lidé nevěřili a neviděli ji jako reálnou. Do té zbývá vybrat ještě 14 milionů. Platí původní závazek ČSOB, že Člověku v tísni poukáže dar ve výši všech příspěvků na stejné konto. Celkem tedy směřujeme na 50 milionů korun. Vážím si odhodlání a projevené solidarity vás všech s Ukrajinou a nepochybuji, že ji společně dokážeme proměnit v naší účinnou podporu tolik potřebné humanitární pomoci pro strádající ukrajinský lid,“ doplňuje Petr Hutla, člen představenstva ČSOB zodpovědný za Řízení úvěrů a Udržitelnost.

Veřejná sbírka SOS Ukrajina je k dispozici na dárcovském portále https://www.darujspravne.cz/sbirka/sos-ukrajina-598 pod organizací Člověk v tísni. Sbírka je vedená prostřednictvím transparentního účtu, je veřejná a přispět může každý kartou nebo převodem z účtu. Vybrané finance půjdou na humanitární pomoc obětem ozbrojeného konfliktu, lidem na útěku, uprchlíkům, na ochranu ohrožených rodin a jednotlivců. Veškeré vybrané finanční prostředky banka zdvojnásobí.

Všechny informace jsou k dispozici na webové stránce: https://www.csob.cz/portal/ukrajina