CZK/€ 25.230 -0,02%

CZK/£ 29.540 +0,02%

CZK/CHF 26.023 +0,17%

12. 12. 2014

Americké akcie dál lámou rekordy

Měřeno indexem PX pražská burza v úvodu prosince vzrostla až k hladině 1020 b. na 5,5měsíční maxima. Vymaněním se z pod hladiny 1000 bodů svitla naděje, že bychom na konci roku mohli pomýšlet na dosavadní letošní maxima u hranice 1050 b. Nepřekonatelnou se však ukázala zmiňovaná hladina 1020 b., na které se index zastavil např. letos v úvodu dubna a kterou šlo tak právě technicky považovat za první rezistenci. Index se následně v souvislosti i s očekávaným oddychem na hlavních světových trzích navrátil zpět pod hladinu 1000 bodů.

Svou roli na zmiňovaném vývoji mají samozřejmě hlavní tituly. Při současném pohledu na ně, indexově výraznější pohyb na domácím trhu do konce roku asi nelze očekávat. Za letošního tahouna domácího trhu lze každopádně již nyní vyhodnotit akcie ČEZ se zhruba 18% posunem. Zatímco však ceny emisních povolenek či elektřiny v listopadu solidně rostly, poslední měsíc roku přináší jižní směrování. Ceny akcií ČEZ zpět nad 620 Kč se ze současného pohledu zdají být do konce roku nereálné.

K hladině 600 Kč by se však mohly vrátit akcie ERSTE, zatímco oddychování druhého titulu akcií pojišťovny VIG by mohlo pokračovat, jak už jsem ostatně naznačoval jejich „strop“ před měsícem. Třetí finanční a poměrně volatilní titul KOMERČNÍ BANKA by mohl ve světle vidiny dividendy zakončit rok poprvé nad hladinou 5 tis. Kč.

Vlivem významnější na index PX zůstávají již jen akcie O2 C.R., kde trh začal vyčkávat na nové zprávy ze společnosti. Že by v tomto ohledu něco nového přinesla v příštím týdnu valná hromada společnosti asi očekávat nelze. Titul spíše „drží“ probíhající odkup pro minoritní akcionáře. Vzhledem i k plánované půjčce pro PPF lze z našeho pohledu považovat spekulaci na výraznější dividendu za letošní rok za hodně odvážnou myšlenku. Překvapením tak nebude, pokud se naopak na akciích O2 C.R. dočkáme opět nižších cen.

Suma sumárum index PX by mohl končit rok v blízkosti hranice 1000 bodů a tedy meziročně vlastně neutrálně.

Na výkonnost domácího trhu se letos pozitivně budeme moci dívat spíše jen přes dividendy, resp. dividendovým indexem PX-TR. Zhodnocení za rok 2014 lze v tomto ohledu predikovat okolo 5–6 %.

Americké akcie dál lámou rekordy, ECB vyčkává

Široký index amerických akcií S&P 500 minulý týden opět posunul své historické maximum a v průběhu pátečního obchodování atakoval úroveň 2080, a to navzdory pokračujícímu propadu cen ropy, které strhávají dolů celý ropný sektor – včetně i takové váhy, jakou je ropný gigant Exxon Mobil, který se v indexu přetahuje se společností Microsoft o pozici dvojky (jedničkou je Apple). Dow Jones Industrial Average byl na dohled 18 000 bodům.

Nutno dodat, že i letošní skvělá výkonnost amerického akciového trhu je zcela zasloužená. Jak čísla z trhu práce a stavebního sektoru, tak inflační očekávání opakovaně potvrzují velice dobrou kondici hospodářství Spojených států a výhled zůstává i nadále velice příznivý. Zaostávají pouze mzdy a jisté riziko pro inflační cíl (směrem dolů) představuje posilující dolar a klesající ceny energií. I to je důvod, proč se očekávání načasování růstu sazeb v USA napříč analytickou obcí tolik rozchází (byť se s prvním zvýšením sazeb samozřejmě počítá někdy v průběhu příštího roku).

Spíše mírným zklamáním skončilo čtvrteční zasedání ECB, když její prezident Draghi nepřednesl trhům žádné konkrétní kroky a pouze zopakoval připravenost podniknout nezbytné kroky. Někteří investoři tak před konce roku v případě evropských trhů raději přistoupili k realizaci zisků. Nicméně je evidentní, že evropské akcie výraznou měrou profitují z růstu amerických trhů a poměrně mnoho pozitivních očekávání včetně QE je v případě Evropy do cen již zahrnuto.

Titul

4 754,20

4 649,80

3/2

FTSE 100 (Velká Británie)

6 742,80

6 682,20

6 657,60

DAX (Německo)

10 087,12

9 982,80

1/4

9 774,80

Nikkei 225 (Japonsko)

17 920,45

17 753,00

17 898,80

3/2

Poznámky: Uvedené odhady jsou nezávaznými názory investičních odborníků, které se mohou lišit od skutečného vývoje. Za tyto odlišnosti nepřebírají experti ani Kurzy.cz odpovědnost.

) Atraktivita je vážený průměr doporučení jednotlivých expertů. Dosahuje hodnoty od +100 (rozhodně koupit u všech odhadů) do –100 (rozhodně prodat u všech odhadů). ) Koupit/prodat udává počet expertů, kteří doporučují uvedený cenný papír koupit (prodat) s ohledem na očekávaný vývoj v uvedeném období.

) Růst/pokles udává počet expertů, kteří předpokládají, že daná hodnota v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste (poklesne).