Pátek 19. července. Svátek má Čeněk.

Akciovým vítězem je…britský FTSE 100!

Investice 30.06.2016 | 17:57 0 Komentářů

První polovina letošního roku byla pro akcie neúspěšná, a to především pro hlavní západoevropské burzy. Ty odepsaly přes 10 %, z čehož necelá polovina připadá na druhé čtvrtletí. Možná překvapivým vítězem je britský index FTSE 100, který v uplynulém kvartálu přidal přes 3 % a podobný je i jeho zisk od začátku roku. Akciím velkých britských firem pomohla jejich expozice na ceny komodit (například cena ropy od začátku roku vyskočila skoro o pětinu) a v posledním týdnu částečně i prudké oslabení libry, což prospívá tamním firmám s převážně mezinárodní působností. Po zohlednění propadu libry již samozřejmě výkonnost britských akcií není tak dobrá; v korunovém vyjádření FTSE 100 letos klesl o 8,5 %. Hlavní americké indexy za první pololetí nepatrně stouply. V Asii zaujal skoro 20 % pád japonských burz, v závěsu pak jsou se zhruba 15% poklesem čínské pevninské trhy.

Ve dnešním obchodování většina hlavních burz stagnuje, když první panika po nečekaném výsledku britského referenda již opadla a trhy teď hledají nový směr. V západní Evropě dnes není zájem o finanční tituly nebo o automobilky a oba sektory tak prohlubují své letošní vysoké ztráty. V ziscích jsou naopak komoditní nebo potravinářské tituly. Ve Spojených státech má obchodování podobný obrázek, hlavní indexy se zatím pohybují v blízkosti včerejšího závěru.

Index PX pražské burzy dnes sice stoupl o 1,1 %, za druhý kvartál ale odepsal přes 9 % a od začátku roku skoro 15 %. Zatímco dnes domácí index podpořily zisky Komerční banky a Moneta Money Bank, v předchozím průběhu letošního roku jej naopak finanční tituly srážely dolů (pojišťovna VIG letos zatím odepsala skoro 33 %, banka Erste Group asi 29 %). Zatím nejúspěšnější letos naopak je s bezmála 10% ziskem trio Fortuna, Unipetrol a Pegas Nonwovens, přičemž v plusu skončily všechny tyto tituly i dnes.

JOSEF NĚMÝ
Akciový analytik Komerční banky